Σάββατο 9 Απριλίου 2022

ΒΙΒΛΙΟ (Τζον Έϊγκαρντ)

 



Ένα βιβλίο για....το βιβλίο! Με απλά λόγια δίνονται χρήσιμες πληροφορίες για το ξεκίνημα της γραφής, για τους μακρινούς προγόνους των βιβλίων, που δεν είναι άλλοι από τις πήλινες πινακίδες, για τα πρώτα όργανα γραφής (τα καλάμια), για την επινόηση του αλφαβήτου, για τις διάφορες  μορφές του βιβλίου μέχρι να καταλήξει στη σημερινή, για τα υλικά κατασκευής του, για τη δύσκολη εργασία των αντιγραφέων και των εικονογράφων στα μοναστήρια της Ευρώπης.
Μαθαίνουμε, επίσης, από πού βγαίνει η λέξη "χειρόγραφο", ο "τόμος' και ο "κώδικας", αλλά και ποιος εφηύρε το χαρτί, για τον Ιωάννη Γουτεμβέργιο, ο οποίος κατάφερε να τυπώσει σε χαρτί γράμματα από μεταλλικά στοιχεία και ενημερωνόμαστε και για τους "οίκους της μνήμης", όπως αποκαλούσαν τις βιβλιοθήκες οι Σουμέριοι.
Τέλος, πληροφορούμαστε για τη σχέση του βιβλίου με τη φωτιά στη διάρκεια των αιώνων, αλλά και για την εξελισσόμενη μορφή του, το eBook.
Είναι ένα σύντομο, ευκολοδιάβαστο βιβλίο που διαβάζεται ευχάριστα από όλες τις ηλικίες! Τα στοιχεία που το κάνουν πιο ελκυστικό ως ανάγνωσμα, είναι τα υπέροχα σχέδια που συναντάει κανείς στις περισσότερες σελίδες του και οι έξυπνες παρεμβολές ανάμεσα στο κείμενο αποσπασμάτων από διάφορα γνωστά έργα!




  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου