Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023

ΚΙΘΑΙΡΩΝΑΣ (Νίκος Α. Μάντης)

 


Αν σας αρέσει η μυθολογία, έστω και λίγο "πειραγμένη" ή αν είστε λάτρεις της λογοτεχνίας του φανταστικού και δε σας ενοχλούν οι ακραίες ερωτικές σκηνές, που, ομολογουμένως, είναι αρκετές, τότε αυτό είναι το βιβλίο σας! 
Το βιβλίο στηρίζεται στις ΒΑΚΧΕΣ του Ευριπίδη και αναφέρεται στην αντίσταση των γυναικών της αρχαίας Θήβας απέναντι στην ανδροκρατούμενη οργάνωση της πόλης και γενικότερα απέναντι στη νέα τάξη πραγμάτων που έχει επιβληθεί με την κατάργηση της θρησκείας της Μητέρας Γης για χάρη του Δωδεκάθεου. Οι βασικές ηρωίδες πλήττονται, σύμφωνα πάντα με την άποψη των ανδρών, από μια αρρώστια που τις μετατρέπει σε οργισμένες μαινάδες. Η Αγαύη, μητέρα του βασιλιά Πενθέα, η Ιόλη, μια νεαρή πρώην δούλη και παντρεμένη με τον στρατιώτη Μένιππο, η Πότνια, σύζυγος του ηλικιωμένου αριστοκράτη Ερμόλαου και η Λαΐα, δούλη στο σπίτι της Πότνιας, εγκαταλείπουν τη Θήβα, μαζί με άλλες γυναίκες και καταφεύγουν στον Κιθαιρώνα όπου ιδρύουν μια γυναικεία κοινότητα. Επικεφαλής τους είναι ο ερμαφρόδιτος Διόνυσος, αδερφός του βασιλιά Πενθέα και μέχρι πρότινος φυλακισμένος, ο οποίος στηρίζει τον αγώνα των γυναικών κατά της πατριαρχίας.
Ο συγγραφέας προσπαθεί να προσαρμόσει τον μύθο στη σύγχρονη πραγματικότητα και θίγει ζητήματα φεμινισμού, αγώνα για τον σεξουαλικό αυτοπροσδιορισμό των ανθρώπων, κατάργησης διάκρισης μεταξύ αρσενικού και θηλυκού και ανεξιθρησκίας, ενώ παρουσιάζει τους χαρακτήρες του να προσπαθούν για τη δημιουργία ενός κόσμου όπου όλοι θα έχουν ίσα δικαιώματα! Συγχρόνως, μας ενημερώνει με έμμεσο τρόπο για συνήθειες, αντιλήψεις, διατροφή, κοινωνική διαστρωματωση, τρόπο κατασκευής κατοικιών και συνδυάζει το μύθο με την Ιστορία με πολύ επιτυχημένο τρόπο!
Τα υπερφυσικά γεγονότα και το αλλόκοτο κυριαρχούν, καθώς και οι εικόνες που μπορεί από λυρικές να γίνουν ρεαλιστικές και να αγγίξουν τα όρια της ωμής βίας και του ακραίου απελευθερωμένου ερωτισμού, κάτι που με ενόχλησε κάποιες φορές, γιατί το θεώρησα σε οριμένα σημεία υπερβολικό και περιττό, ενώ οι μεταμορφώσεις, το μυστήριο και η βία συνοδεύουν τις πράξεις των κεντρικών ηρωίδων.
Είναι κάτι ιδιαίτερο, αλλά διαβάζεται γρήγορα και εύκολα! 

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα του βιβλίου:

"Ο έρωτας είναι επικίνδυνο συναίσθημα για έναν βασιλιά. Τον κάνει αδύναμο"

"Δε γίνεται να αγαπάμε μόνο ό,τι μας βελτιώνει. Αυτό μοιάζει ύποπτα με συναλλαγή"

Μαθήματα σωστής διοίκησης:
"Αγκάλιασε τα γράμματα - Μάθε να επικοινωνείς με τα άλλα βασίλια μέσω του εμπορίου - Χτίσε μεγάλους δρόμους - Διάδωσε το άλογο - Μάθε να χρησιμοποιείς πλοία και να φτιάχνεις λιμάνια - Ετοιμάσου για πόλεμο - Τελείωσε την ηγεμονία των γυναικών"

"Βλέπεις, ζούμε στον κόσμο των ανδρών! Δεν υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό για έναν τέτοιο κόσμο, από ένα παιδί που δεν είναι ούτε αγόρι ούτε κορίτσι. Ένα παιδί που δεν ξέρει αν πρόκειται να είναι το κυρίαρχο ή το κυριαρχημένο μέρος αυτού του κόσμου"

"Αυτό θέλει πάντοτε η εξουσία, να θεωρούμε ότι η κυριαρχία της πάνω μας είναι φυσική και αιώνια"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου