Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023

ΚΟΡΙΤΣΙ, ΓΥΝΑΙΚΑ, ΑΛΛΟ της Bernardine Evaristo

 


Ιδιαίτερο πολυφωνικό μυθιστόρημα στο οποίο γυναίκες διαφορετικής κοινωνικής προέλευσης, διαφορετικών ηλικιών και επαγγελμάτων και διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού δίνουν τη δική τους καθημερινή μάχη απέναντι στις διακρίσεις και τις σύγχρονες προκαταλήψεις σε μια βρετανική κοινωνία πολυπολιτισμική μεν, αλλά γεμάτη με ρατσιστικές αντιλήψεις! Κάθε όνομα ηρωίδας ακολουθείται από μια ιδιαίτερη, ξεχωριστή ζωή με κοινό ζητούμενο, όμως, την ελευθερία από κάθε είδους περιορισμό! 
Πολλά ονόματα, ποικίλα γεγονότα, εναλλαγές του παρόντος με το παρελθόν και ιστορίες που στην αρχή φαίνονται ασύνδετες μεταξύ τους, αλλά προς το τέλος καταλαβαίνεις ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των ηρωίδων (οι οποίες είναι κυρίως μαύρες ή μιγάδες) είτε συγγενική, είτε προσωπική, είτε επαγγελματική! 
Καθώς γνωρίζουμε σε βάθος την κάθε ηρωίδα, ερχόμαστε σε επαφή και με σύγχρονα πολιτικά ρεύματα, καθώς και με τις αντιλήψεις της συγγραφέως, η οποία χωρίς να ωραιοποιεί καταστάσεις, με αμεσότητα και ρεαλισμό ασκεί τη δική της κριτική απέναντι στην ομοφοβία, την ισλαμοφοβία, τη σύγχρονη εκπαίδευση ή τους κριτικούς της τέχνης και περνάει τα δικά της μηνύματα με βασικότερο το πόσο σημαντικό είναι για τον καθένα να ζει με τον τρόπο που θέλει.
Τα συναισθήματα που σου προκαλούνται είναι πολλά, οι προβληματισμοί αρκετοί, ενώ το σοκ σε κάποια σημεία αναπόφευκτο! Εκτός από το περιεχόμενο γοητεύεσαι και από την πρωτότυπη γραφή με την απουσία σημείων στίξης και κεφαλαίων γραμμάτων και με τις μικρές παραγράφους που σου δίνουν την εντύπωση κάποιες στιγμές ότι διαβάζεις θεατρικό κείμενο! 
Πολύ ενδιαφέρον βιβλίο! Το απόλαυσα πραγματικά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου