Όταν το προσωπικό στοιχείο συναντάει το συλλογικό και όταν ο έρωτας συνδυάζεται με την ιστορία και την πολιτική, το αποτέλεσμα είναι ο ΚΑΙΡΟΣ, ένας αρχαίος Έλληνας θεός της ευνοίκής χρονικής στιγμής, στην προκειμένη περίπτωση της συνάντησης και της φευγαλέας ευτυχίας που ζουν οι δύο βασικοί ήρωες του βιβλίου.
Βρισκόμαστε στο Ανατολικό Βερολίνο, τέλη δεκαετίας του ΄80, όταν ξεκινάει η ερωτική ιστορία της δεκαεννιάχρονης φοιτήτριας Καταρίνα και του πενηντατριάχρονου συγγραφέα και ραδιοφωνικού παραγωγού Χανς, ο οποίος, συγχρόνως, είναι παντρεμένος και έχει παιδί. Αυτή παιδί του σοσιαλισμού, αυτός μέλος της χιτλερικής νεολαίας, αυτή παθητική, ανασφαλής και υποταγμένη, αυτός χειριστικός, καχύποπτος και βίαιος! Η σχέση τους είναι γεμάτη εντάσεις, πάθη, απιστίες, χωρισμούς, επανασυνδέσεις, εμμονές! Πρόκειται για μια τοξική, κακοποιητική, κάποιες φορές, σχέση, όπου ο Χανς θέλει να ασκεί τον απόλυτο έλεγχο και προσπαθεί να μάθει στην Καταρίνα όλα όσα αρέσουν στον ίδιο, ενώ τα μόνα κοινά τους σημεία είναι η αγάπη για την Τέχνη και η μανία τους να γιορτάζουν διάφορες επετείους της σχέσης τους!
Αρκετές είναι οι καλλιτεχνικές, οι πολιτικές και οι ιστορικές αναφορές, αλλά και αρκετοί οι συμβολισμοί που συναντάμε στο βιβλίο, καθώς ο ψυχολογικός πόλεμος που ασκεί ο Χανς στην Καταρίνα αντικατοπτρίζει τη σχέση του πολίτη με το κράτος, η καχυποψία του Χανς φέρνει στον νου την καχυποψία του κράτους απέναντι στον πολίτη, ενώ παρακολουθούμε τη σταδιακή παρακμή της σχέσης συγχρόνως με τη σταδιακή παρακμή της χώρας! Όταν γίνεται πραγματικότητα η Πτώση του Τείχους, τίποτα δε θα είναι το ίδιο ούτε για τους δύο ήρωες ούτε για τη χώρα! Το τέλος της σχέσης έρχεται μαζί με το τέλος μιας εποχής!
Αν και δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη πλοκή, η γραφή της Έρπενμπεκ είναι εξαιρετική και ο ενεστώτας που χρησιμοποιεί χαρίζει ζωντάνια και παραστατικότητα στο κείμενο! Βέβαια τα ονόματα περιοχών, δρόμων, γνωστών προσώπων είναι τόσα πολλά και η εξέλιξη τόσο αργή σε πολλά σημεία, ώστε κάποιες στιγμές σκέφτηκα να το αφήσω! Τελικά το ολοκλήρωσα και θεωρώ ότι είναι ένα ενδιαφέρον βιβλίο που θέλει χρόνο και υπομονή!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου