Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023

ΛΟΥΚΟΥΜΟΣΚΟΝΗ (Τέση Παπαθανασίου)



 Πρώτα είδα το υπέροχο εξώφυλλο και τον ευρηματικό τίτλο! Διάβασα το οπισθόφυλλο και κατάλαβα ότι πρόκειται για αστυνομική ιστορία που διαδραματίζεται στη Σύρο! Καινούργια συγγραφέας! Γιατί όχι; Το αγόρασα και άρχισα να το διαβάζω...Και με συνεπήρε! Και δεν μπορούσα να σταματήσω! Και το διάβασα σε μία μέρα! Και το προτείνω σε όλους! 
Ένας επιχειρηματίας δολοφονείται στο εξοχικό του στη Σύρο και βασικός ύποπτος θεωρείται ο εραστής της γυναίκας του, ο οποίος, όμως, προσπαθεί να αποδείξει την αθωότητά του συνεργαζόμενος με έναν αστυνόμο του νησιού. 
Το αστυνομικό μυστήριο συνυπάρχει με το ερωτικό και κοινωνικό στοιχείο, καθώς μέσα στο βιβλίο θίγονται αρκετά θέματα, όπως η ενδοοικογενειακή βία, οι περίπλοκες ανθρώπινες σχέσεις, τα ναρκωτικά, το λαθρεμπόριο, η απιστία, το κυνήγι του χρήματος, η δύναμη του απόλυτου έρωτα, η ζωή σε μια κλειστή  κοινωνία και όλα αυτά πασπαλισμένα με μπόλικες δόσεις μυστηρίου, αγωνίας, περιπέτειας και λουκουμόσκονης, η οποία έχει πολλαπλούς ρόλους, όπως να κρύβει μυστικά, να προκαλεί τη νοσταλγία παλιών ευτυχισμένων ημερών, να θολώνει την κρίση ή να αφήνει μια γλυκιά αίσθηση!
Ο αναγνώστης ταξιδεύει στα στενά της Σύρου, στο Δημαρχείο και τα υπόλοιπα νεοκλασικά, στον Γαλησσά, στα Ψαριανά, στο Πισκοπιό, στο Κόκκινο σπίτι του Καραγάτση, αλλά και σε περιοχές του Πειραιά και στο χλιδάτο Ντουμπάι και συγχρόνως νιώθει διάφορα συναισθήματα και προβληματίζεται για διάφορα θέματα, αλλά και ενημερώνεται για τους πρώτους κατοίκους της Τρούμπας, για τους Ψαριανούς πρόσφυγες και για τη σημασία λέξεων της ναυτικής ορολογίας (σε αυτό βοηθούν οι έξυπνοι τίτλοι των κεφαλαίων).
Μυστικά και ψέματα ξεπηδούν από παντού, οι αμφιβολίες πολλές, αρχίζεις να υποψιάζεσαι διάφορα πρόσωπα και στο τέλος έρχεται η ανατροπή!
Φοβερή η πλοκή με γρήγορους ρυθμούς, συνοχή κειμένου χωρίς να γίνεται "κοιλιά" πουθενά, ολοκληρωμένοι και άριστα ψυχογραφημένοι χαρακτήρες, απλή και πειστική γραφή, ζωντανές περιγραφές! 
Καθώς το διάβαζα μύριζα τις σελίδες του και ερχόταν στα ρουθούνια μου μυρωδιά από λουκούμι τριαντάφυλλο!
Περιμένω εναγωνίως το επόμενο βιβλίο της συγγραφέως!
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου