Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023

Η ΛΕΣΧΗ ΤΩΝ ΑΘΕΡΑΠΕΥΤΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΩΝ (Jean-Michel Guenassia)

 


Ένα συγκλονιστικό, νοσταλγικό και γεμάτο αισιοδοξία βιβλίο, γεμάτο χιούμορ και συγκίνηση!
Μεταφερόμαστε στο Παρίσι της επόχής 1959-1964 και παρακολουθούμε τη διαδρομή ενηλικίωσης του εφήβου Μισέλ Μαρινί που λατρεύει τα βιβλία, τη φωτογραφία και το ποδοσφαιράκι και ο οποίος αντιμετωπίζει πολλά οικογενειακά και προσωπικά προβλήματα. Στην προσπάθειά του να ανακαλύψει τον εαυτό του και τους γύρω του επηρεάζεται από κάποιους πρόσφυγες του ανατολικού μπλοκ που γνωρίζει και οι οποίοι αποτελούν τα μέλη μιας σκακιστικής λέσχης που λειτουργεί μέσα σε ένα γαλλικό μπιστρό. Ο Μισέλ, πνεύμα ανήσυχο, υποκαθιστά την οικογένειά του με τη λέσχη και μέσα από τη συναναστροφή του με αυτούς τους ανθρώπους θα γνωρίσει την πραγματική ζωή.
Καθώς ξετυλίγονται σιγά-σιγά οι ιστορίες των μελών ο αναγνώστης έρχεται σε επαφή με σημαντικά γεγονότα της εποχής που αφορούν την παγκόσμια σκηνή, γνωρίζει ένα διαφορετικό Παρίσι "ταξιδεύοντας" στις όχθες του Σηκουάνα, στον Κήπο του Λουξεμβούργου και στα ρομαντικά μπιστρό της εποχής, ενώ περιηγείται στον πολιτικό και πνευματικό κόσμο της Πόλης του Φωτός. 
Οι αναφορές σε γνωστά βιβλία, συγγραφείς, ταινίες και μουσικά κομμάτια είναι πολλές, ενώ γνωστά πρόσωπα της πνευματικής, καλλιτεχνικής και πολιτικής σκηνής της εποχής κάνουν το πέρασμά τους μέσα από τις σελίδες του βιβλίου (Σαρτρ, Κεσέλ, Στάλιν, Ντε Γκωλ, Νουρέγιεφ)! Καθώς έρχονται στα αυτιά σου νότες μουσικής rock ΄n roll, διαβάζεις για νεανικές επαναστάσεις, για οικογενειακές και φιλικές σχέσεις, για έρωτες, θάνατο, προδοσία ιδανικών και ανθρώπων, εξορία, χωρισμούς, για τη δύναμη της ανθρώπινης φύσης για επιβίωση, για γονείς με κοινωνικές αντιθέσεις! 
Και οι σελίδες φεύγουν η μία μετά την άλλη χωρίς να το καταλαβαίνεις! Και σου δημιουργούνται έντονα συναισθήματα! Και οι λέξεις σε ταξιδεύουν... Και οι ήρωες γίνονται η παρέα σου! Και στο τέλος μένει ένα χαμόγελο! Και ξέρεις ότι κάποια στιγμή θα το ξαναδιαβάσεις...
ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΧΩΡΙΣ ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ! 


ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΦΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ:

"Αυτό είναι το πρόβλημα της ψυχανάλυσης: επειδή γνωρίζεις την αιτία του προβλήματος, δε σημαίνει και ότι το λύνεις"

"Όταν υπάρχει ένταση, πρέπει να ξέρεις να σωπαίνεις. Ο πρώτος που μιλάει, χάνει"

"Δε δικαιούσαι να γκρινιάζεις όταν είσαι ευνοημένος, γιατί έτσι προσβάλλεις αυτούς που δεν έχουν τίποτα"

"- Πρέπει να περάσατε δύσκολα.

  - Το ίδιο κι εσείς.

  - Αυτό που μετράει είναι ότι είμαστε ζωντανοί, έτσι δεν είναι;

  - Ναι, πρέπει να σκεφτόμαστε το μέλλον.

  - Αν δεν είμαστε εμείς αισιόδοξοι, τότε ποιος θα είναι;"

"Το παιχνίδι έχει κριθεί αν δεχτείς να παίξεις με τους όρους τους"

"Μπορείς να προσπαθήσεις να ξεφύγεις απ' την πραγματικότητα, να κοροϊδέψεις τον περίγυρό σου, να κρυφτείς πίσω απ' το προσωπείο της αρετής, να στρουθοκαμηλίσεις, να επινοήσεις δικαιολογίες και προσχήματα, να ξεγλιστρήσεις και να κάνεις πίσω. Το μέλλον εξαρτάται απ' την ικανότητά σου να ελίσσεσαι και η ευτυχία απ' την ικανότητά σου να λουφάζεις. Όμως η αλήθεια γυρίζει πάντα μπούμερανγκ. Αρνείσαι να το βάλεις στα πόδια και βρίσκεσαι στο χείλος του γκρεμού. Αν δεν πηδήξεις, πρέπει να πληρώσεις το τίμημα"

"Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο απ' το να επιδιώκεις το καλό των ανθρώπων παρά τη θέλησή τους"

" Η ποίηση θέλει χρόνο. Δεν της ταιριάζει η μαζική παραγωγή. Τα ποιήματα είναι σαν τα διαμάντια: αν τα μαζεύεις με τη σέσουλα, δεν είναι θησαυρός, αλλά άνθρακες"



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου