Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

ΔΕΚΑ ΚΑΙ ΔΕΚΑ (Σπύρος Κακατσάκης)

 


Βιβλίο μυστηρίου με αρκετές δόσεις κοινωνικού μυθιστορήματος! Όπως, όμως, κι αν το χαρακτηρίσεις, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο! Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό βιβλίο που σε καθηλώνει και δεν το αφήνεις παρά μόνο αφού το τελειώσεις!
Ένας τριαντάχρονος μαθηματικός δέχεται κάθε μέρα την ίδια ώρα (δέκα και δέκα) ένα τηλεφώνημα από μια άγνωστη γυναικεία φωνή που του επαναλαμβάνει την ώρα του τηλεφωνήματος και κλείνει.
Η προσπάθεια εξιχνίασης του μυστηρίου από τον ήρωά μας αρχίζει μαζί με την απόλαυση της ανάγνωσης από τον αναγνώστη, ο οποίος συμμετέχει νοερά κι αυτός στην εξεύρεση της λύσης, ταυτίζεται πολλές φορές με αυτόν τον γοητευτικό, επικοινωνιακό, κυνικό, απενοχοποιημένο, με τις δικές του απόψεις περί έρωτος ήρωα και προβληματίζεται επάνω στις ερωτικές και φιλικές σχέσεις, στα λάθη και στο τίμημα των επιλογών που μπορεί να κάνει κάποιος στη ζωή του, στις ενοχές και στις τύψεις που μπορεί να τον συνοδεύουν.
Η πλοκή είναι έξυπνη, εξελίσσεται με κινηματογραφικό τρόπο θα λέγαμε, η δράση γρήγορη, συνεχείς οι αποκαλύψεις, συναρπαστικό το συνεχές ταξίδι από το παρόν στο παρελθόν και το αντίστροφο, πολλές οι ανατροπές! Κι εκεί που νομίζεις ότι έφτασες στη λύση του μυστηρίου, ένα καινούριο στοιχείο κάνει την εμφάνισή του και ανατρέπει τα πάντα!
Μου άρεσε, επίσης πολύ, η πρωτοπρόσωπη αφήγηση που έδινε στο κείμενο μία αμεσότητα, διανθισμένη διάσπαρτα με σημεία εσωτερικού μονολόγου, καθώς και το αρκετά μαλακό εξώφυλλο του βιβλίου, που το έκανε τόσο ευκολοδιάβαστο!
Το προτείνω σε όλους τους λάτρεις της αστυνομικής λογοτεχνίας και περιμένω το επόμενο βιβλίο του συγγραφέα, ο οποίος ανήκει πια στους αγαπημένους μου!

Αποσπάσματα του βιβλίου που ξεχώρισα :

"Στη ζωή καλείσαι να κάνεις τις επιλογές σου. Και κάθε επιλογή που κάνεις έχει και θετικές και αρνητικές συνέπειες. Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος. Υπάρχει προσωπικό γούστο. Πού περνάς εσύ καλύτερα. Η πιο δύσκολη στιγμή της διαδρομής είναι να βρεις τα θέλω σου. Τα δικά σου θέλω. Όχι αυτά που σου πλασάρουν. Κάνε τη διαδρομή σου, δοκίμασε και μετά συνειδητά κάνε αυτό που σου αρέσει πραγματικά. Να λογοδοτείς στον εαυτό σου. Όχι στους άλλους"

"Λένε ότι η ωραιότερη στιγμή της ημέρας είναι το ηλιοβασίλεμα, επειδή τότε είναι που κουβαλάς την εμπειρία, γι΄αυτό αισθάνεσαι ασφαλής και ολοκληρωμένος"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου