Πέμπτη 13 Απριλίου 2023

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΗΛΙΘΙΩΝ (Τζων Κένεντυ Τουλ)

 


Τι βιβλίο ήταν αυτό! Ανατρεπτικό και πρωτότυπο! Μια γλυκόπικρη κωμωδία με έναν τόσο ιδιαίτερο κεντρικό χαρακτήρα, που όμοιό του δεν έχω συναντήσει μέχρι τώρα!
Ο Ιγνάτιος Τζέη Ράιλυ από τη Νέα Ορλεάνη είναι ένας μαμόθρεφτος τριαντάρης που ζει με την αλκοολική μητέρα του, ύστερα από τις πιέσεις της οποίας αποφασίζει να βρει δουλειά και τότε... τα προβλήματα γι' αυτόν και τους γύρω του αρχίζουν ("Για πρώτη φορά στη ζωή μου ήρθα αντιμέτωπος με το σύστημα, απόλυτα αποφασισμένος να λειτουργήσω μέσα στο πλαίσιό του ως παρατηρητής και κριτικός μεταμφιεσμένος, κατά κάποιο τρόπο").
Ο Ιγνάτιος τρώει πολύ, καταγράφει τις παρατηρήσεις του για τη ζωή και τις σκέψεις του σε ινδιάνικα επιστολόχαρτα, ντύνεται με περίεργα ρούχα, παίζει το λαγούτο του αδιαφορώντας για το αν ενοχλεί τους γείτονες, είναι ολίγον τι τεμπέλης, μορφωμένος μεν άξεστος δε, με μια σουρεαλιστική λογική(;), βγάζει τη δική του "χολή" απέναντι σε οτιδήποτε σύγχρονο, ενώ πιστεύει ότι η ανθρωπότητα θα σωθεί αν επιστρέψει στα σκοτεινά χρόνια του Μεσαίωνα! Η αισθητική του προσβάλλεται πολύ εύκολα, ενώ συμφωνεί με τον απολυταρχισμό της καθολικής εκκλησίας και διαφωνεί με τη σεξουαλική απελευθέρωση που χαρακτηρίζει την εποχή του (δεκαετία '60).
Πρόκειται, λοιπόν, για έναν εμμονικό τύπο, που αντιλαμβάνεται τον κόσμο με τον δικό του τρόπο ("Αρνούμαι να γίνω αισιόδοξος. Η αισιοδοξία είναι διαστροφή"), πιστεύει ότι "οι περισσότεροι ηλίθιοι δεν καταλαβαίνουν καθόλου την κοσμοθεωρία του", ρίχνει το φταίξιμο πάντα στους άλλους και γίνεται ανυπόφορος και εκνευριστικός στους γύρω του, αλλά και στον αναγνώστη, ο οποίος νιώθει ανάμεικτα συναισθήματα! Όταν το διαβάζεις δεν ξέρεις αν πρέπει να γελάσεις, να θυμώσεις ή να λυπηθείς! Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι δεν ταυτίζεσαι με κανέναν από τους ήρωες, καθώς και τα υπόλοιπα πρόσωπα που περιτριγυρίζουν τον Ιγνάτιο είναι όλα ιδιαίτερα! 
Καταπληκτική είναι η περιγραφή του gay party, πολύ καλή η μετάφραση και ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο συγγραφέας θίγει και αρκετά σοβαρά ζητήματα, όπως η διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ο φυλετικός ρατσισμός, οι οικογενειακές σχέσεις!
Αν και υπερβολικό σε πολλά σημεία, διαβάζεται πολύ ευχάριστα! Εγώ το απόλαυσα και μάλιστα έκανα τη σκέψη ότι θα γινόταν μια πολύ τρελή και ενδιαφέρουσα ταινία σκηνοθετημένη από τον Πέδρο Αλμοδόβαρ! 

Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα στην αρχή του βιβλίου:

"Όταν μια αληθινή μεγαλοφυϊα εμφανιστεί στον κόσμο, μπορείτε να την καταλάβετε από το εξής σημείο: όλοι οι ηλίθιοι συνασπίζονται εναντίον της"

ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΣΟΥΙΦΤ

Σκέψεις πάνω σε διάφορα θέματα

Ηθικά και ψυχαγωγικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου