Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

ΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ (Λούσι Φόλεϊ)



Αν και δεν έχω διαβάσει και τις καλύτερες κριτικές, εγώ πραγματικά το απόλαυσα!
Μου άρεσε πρώτα-πρώτα το χιονισμένο υποβλητικό τοπίο στα Υψίπεδα της Σκωτίας, εκεί όπου σε ένα μοντέρνο γυάλινο καταφύγιο συγκεντρώθηκε μια παρέα παλιών συμφοιτητών για να περάσουν μαζί το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς!
Μου άρεσε, επίσης, η πλοκή που θύμιζε αρκετά Άγκαθα Κρίστι με το κλειστοφοβικό σκηνικό, τον απαιτούμενο φόνο και τους πολλούς υπόπτους! Εξαιρετικό εύρημα της συγγραφέως είναι η αποκάλυψη της ταυτότητας του θύματος στις τελευταίες σελίδες μαζί με αυτήν της ταυτότητας του δολοφόνου!
Αρκετά ενδιαφέρων ο τρόπος της αφήγησης, η οποία εναλλάσσεται ανάμεσα σε διαφορετικούς ήρωες, ενώ έτσι αποκαλύπτεται σταδιακά ο εσωτερικός κόσμος των ηρώων και έρχονται στην επιφάνεια καλά κρυμμένα μέχρι τότε μυστικά, αλλά και διαταράσσονται οι ισορροπίες μεταξύ τους!
Τίποτα δεν αναφέρεται τυχαία! Η κάθε λεπτομέρεια που συναντάς στις σελίδες του έχει σχέση με την εξέλιξη της πλοκής!
Το βρήκα συναρπαστικό και το διάβασα σε δύο μέρες χωρίς να βαρεθώ στιγμή!


Χαρακτηριστικά αποσπάσματα του βιβλίου:


"Κάποιοι άνθρωποι, αντιμέτωποι με το κατάλληλο επίπεδο πίεσης, έχοντας βρεθεί εκτός του συνηθισμένου, ασφαλούς περιβάλλοντός τους, δε χρειάζονται κάποια ιδιαίτερη παρότρυνση προκειμένου να μετατραπούν σε θηρία"


"Οι περισσότεροι άνθρωποι ούτε που καταλαβαίνουν πόσο περισσότερα πράγματα έχουν απ' όσα τους χρειάζονται. Είναι νωθροί και άπληστοι, ανήμποροι να καταλάβουν πόσο άνετη είναι η ζωή τους. Ίσως να μη φταίνε οι ίδιοι. Ίσως απλώς να μην τους δόθηκε η ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν πόσο εύθραυστη είναι η επαφή τους με την ευτυχία"


"Ο χορός δεν απαιτεί κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο, εκτός αν το κάνεις επαγγελματικά. Περισσότερο έχει να κάνει με την ικανότητα να αποτινάσσεις τις αναστολές σου"


"Υπάρχουν άνθρωποι που επιμένουν να περιμένουν τον ΕΡΩΤΑ και δεν υποχωρούν μέχρι να τον βρουν. Υπάρχουν άνθρωποι που εγκαταλείπουν την προσπάθεια, καθώς δεν τον βρίσκουν. Ή όλα, ή τίποτε, αυτή είναι η νοοτροπία τους. Κι ύστερα, αποτελώντας ενδεχομένως την πλειονότητα, είναι κι εκείνοι που συμβιβάζονται"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου