Τετάρτη 3 Μαΐου 2023

ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ (Jean Michel Guenassia)

 


Τι βιβλίο ήταν αυτό! Για άλλη μια φορά Jean "ζωγράφισες"! Πρόκειται για τη συνέχεια της ιστορίας των βασικών ηρώων της ΛΕΣΧΗΣ ΤΩΝ ΑΘΕΡΑΠΕΥΤΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΩΝ, του Μισέλ και του αδελφού του Φρανκ, του Λεοντίτ, του Ιγκόρ και κάποιων άλλων προσώπων που κινούνται ως δορυφόροι γύρω τους και επηρεάζουν τις αποφάσεις και τις ενέργειές τους! Βασικό πρόσωπο παραμένει ο Μισέλ, ο οποίος αναζητά τον μεγάλο του έρωτα την Καμίγ, ενώ συγχρόνως σημειώνει επιτυχία στον χώρο της φωτογραφίας. 
Ο αναγνώστης "ταξιδεύει" στη Γαλλία, την Αλγερία, το Ισραήλ, τη Ρωσία και την Ιταλία και έρχεται σε επαφή για ακόμα μια φορά με τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα των δεκαετιών '60, '70 και '80, τα οποία έχουν αντίκτυπο στη ζωή των ηρώων, οι οποίοι αναζητούν τη δική τους Γη της Επαγγελίας, "παρουσιάζονται ως μια νέα γενιά ανδρών και γυναικών που δεν ονειρεύονται να συσσωρεύσουν υλικά αγαθά, που δεν επιθυμούν να πλουτίσουν, αλλά θέλουν, αντιθέτως, να εξαλείψουν την πλεονεξία, τον εγωισμό, την αρρώστια, τον αναλφαβητισμό και έχουν αποφασίσει να ανήκουν σε εκείνους που θα αλλάξουν τον κόσμο" και στην προσπάθειά τους αυτή "δίνουν μια ελαφριά ώθηση του πεπρωμένου τους", έστω κι αν αυτό γίνεται με ένα τετράφυλλο τριφύλλι!
Αποικιοκρατία, ανασυγκρότηση της Αλγερίας, προσπάθειες του Ισραήλ να γίνει ένα ισχυρό κράτος, Πτώση του Τείχους του Βερολίνου, κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ συνδυάζονται εκπληκτικά με διάφορα κοινωνικά θέματα που θίγονται από τον συγγραφέα, όπως είναι η οικογένεια, η πατρότητα και η μητρότητα, η θρησκεία, η πολιτική διαφθορά, η ψυχανάλυση, η ενοχή.
Ένα πολύ καλά δουλεμένο κείμενο που αποδεικνύει τη συγγραφική δεινότητα του δημιουργού και σου προκαλεί μια πληθώρα συναισθημάτων με κυρίαρχο αυτό της νοσταλγίας, μεστό, με πισωγυρίσματα στον χρόνο που δεν κουράζουν, με ενδιαφέρουσες αναφορές σε βιβλία, συγγραφείς, ταινίες και γνωστά πρόσωπα της τέχνης της εποχής εκείνης και με ένα λυτρωτικό φινάλε! 
 
Χαρακτηριστικά αποσπάσματα του βιβλίου:

"Δεν πρέπει ποτέ να δανείζεις τα βιβλία σου. Ποτέ. Με κανένα πρόσχημα. Κυρίως όσα θεωρείς σημαντικά, διότι δεν θα τα ξαναδείς ποτέ, καθώς το ποσοστό επιστροφής είναι αντιστρόφως ανάλογο με την ποιότητα του έργου"

"Όσο διαβάζω τόσο απελπίζομαι για ό,τι δεν θα διαβάσω"

"Ποτέ δεν θα κατορθώσετε να μεταπείσετε έναν άνθρωπο που νομίζει ότι αλλού η ζωή του θα είναι καλύτερη και που είναι έτοιμος να διακινδυνεύσει τα πάντα για να φτάσει εκεί. Με οποιοδήποτε κόστος. Αυτό ονομάζεται ελπίδα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου