Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ (Mika Waltari)

 


Ένα βιβλίο που σε ταξιδεύει στην αρχαία Αίγυπτο μέσα από την αφήγηση του Σινουχέ, βασιλικού γιατρού, ο οποίος βρέθηκε, ως έκθετο μωρό, να μεγαλώνει σε μια φτωχή οικογένεια των Θηβών, να γνωρίζει και να συνδέεται με σημαντικά πρόσωπα της εποχής του, να συμμετέχει σε σημαντικές μάχες, να ταξιδεύει και να ζει μια συναρπαστική ζωή! Ο συγγραφέας μέσα από το ψυχογράφημα του βαθιά ανθρώπινου, έξυπνου, αλλά και με αδυναμίες και πάθη ήρωά του μας δίνει αρκετές ιστορικές πληροφορίες για τους λαούς της εποχής, τους Αιγυπτίους, τους Σύριους, τους Βαβυλωνίους, τους Χετταίους, αλλά και τους Κρήτες και μας φέρνει σε επαφή με τον τρόπο ζωής τους, τα έθιμα και τις θρησκείες τους!
Αρκετά γνωστά πρόσωπα παρουσιάζονται στις σελίδες του βιβλίου, όπως ο Τουταγχαμών, η Νεφερτίτη, ο Ραμσής, ο ιδεαλιστής Φαραώ Ακενατόν, που ονειρεύεται μια κοινωνία ειρηνική με ισότητα και ο φιλόδοξος στρατηγός και μετέπειτα Φαραώ Χορεμχέμπ! 
Μαθαίνουμε για τις εγχειρήσεις εγκεφάλου, για τρόπους εξαγωγής δοντιών, για τις ενέργειες των τυμβωρύχων, για την παραγωγή κρασιού και μπύρας που έρεαν άφθονα, για αστρολογία, προφητείες, για ανθρωποθυσίες, για τον μύθο του Μινώταυρου και τα ταυροκαθάψια, ενώ οι περιγραφές των μαχών είναι συγκλονιστικές!
Αρκετά είναι και τα διαχρονικά μηνύματα του βιβλίου που οδηγούν τον αναγνώστη σε αντίστοιχους προβληματισμούς, όπως π. χ. η επιθυμία για εξουσία και πού μπορεί αυτή να οδηγήσει, τα αποτελέσματα ενός πολέμου και αν πράγματι υπάρχει ουσιαστικός νικητής έπειτα από μία πολεμική σύγκρουση, οι κοινωνικές ανισότητες κ.α.
Ενδιαφέρουσες, λοιπόν, οι ιστορικές πληροφορίες, καλογραμμένο το βιβλίο, αλλά με πλοκή που δίνει την εντύπωση, σε κάποια σημεία, ότι δεν είναι "δεμένη", ενώ στο τέλος αφήνει κάποια αναπάντητα ερωτήματα στον αναγνώστη για την τύχη κάποιων ηρώων! Σε κάποια σημεία το βρήκα λίγο φλύαρο, ενώ οι υπερβολικά πολλές σελίδες του (900 περίπου) με κούρασαν! Υπήρχαν σημεία που με έκαναν να μη θέλω να το αφήσω από τα χέρια μου και άλλα που ήθελα να τα προσπεράσω και να πάω παρακάτω! 
Θα ήταν ένα πολύ καλό βιβλίο, αν ήταν μικρότερο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου