Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

ΟΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΧΙΛ ΧΑΟΥΣ της Shirley Jackson

 


Κλασικό βιβλίο, το πρώτο στο είδος των στοιχειωμένων σπιτιών! Ιδιαίτερο και πολύ ατμοσφαιρικό! 
Τέσσερις άνθρωποι, τέσσερις πολύ διαφορετικές προσωπικότητες μεταξύ τους, με επικεφαλής έναν ανθρωπολόγο, συγκεντρώνονται σε ένα στοιχειωμένο σπίτι για να καταγράψουν και να μελετήσουν τα μεταφυσικά φαινόμενα που συμβαίνουν στον χώρο του. 
Το περίμενα λίγο περισσότερο τρομακτικό και με μία πλοκή αρκετά γρήγορη, κάτι, τελικά, που δε συνέβη! Η πλοκή είναι αργή και το τρομακτικό στοιχείο περιορίζεται σε κάποιες περιγραφές του σπιτιού που σε κάνουν να περιμένεις κάτι που, όμως, δεν έρχεται (πόρτες που κλείνουν μόνες τους, περίεργοι θόρυβοι, ανεξήγητη παγωνιά σε ορισμένα σημεία του σπιτιού, ιδιαίτερη αρχιτεκτονική)... Τονίζεται περισσότερο το ψυχογραφικό στοιχείο, καθώς, έτσι όπως φαίνεται, το σπίτι επιδρά στον καθένα διαφορετικά, ανάλογα με την προσωπικότητα που έχει! Το μυστήριο, λοιπόν, του σπιτιού μπλέκεται με τις προσωπικότητες των ηρώων και μέσα από ασαφείς και περίεργους διαλόγους ο αναγνώστης οδηγείται στο τέλος της ιστορίας μένοντας με πολλά αναπάντητα ερωτήματα! Τελικά, αυτά που συμβαίνουν είναι αληθινά φαινόμενα ή δημιουργήματα της φαντασίας των ηρώων; Εδώ μου θύμισε πολύ το βιβλίο ΤΟ ΣΤΡΙΨΙΜΟ ΤΗΣ ΒΙΔΑΣ του Χένρι Τζέιμς! Μήπως, τελικά, τα φαντάσματα βρίσκονται μέσα μας; 
Ενδιαφέρον βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί! 

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

"Κανένας ζωντανός οργανισμός δεν μπορεί να διατηρήσει για καιρό τα λογικά του, καθηλωμένος σε συνθήκες απόλυτης πραγματικότητας"

"Οι άνθρωποι σπεύδουν να βρουν μια ονομασία για τα πράγματα που δεν καταλαβαίνουν, ακόμη και μια ονομασία χωρίς νόημα, φτάνει να είναι επιστημονικοφανής" 

"Η ατμόσφαιρα τούτου του σπιτιού θα αποκαλύψει τα ελαττώματα και τις αδυναμίες όλων μας και θα μας τσακίσει πριν καλοκαταλάβουμε τι συμβαίνει" 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου