Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

ΟΙ ΕΠΤΑ ΘΑΝΑΤΟΙ ΤΗΣ ΕΒΕΛΙΝ ΧΑΡΝΤΚΑΣΤΛ του Stuart Turton

 


Αν σας αρέσουν τα αστυνομικά μυστηρίου και ψάχνετε ένα βιβλίο για να χαλαρώσετε, τότε αυτό το βιβλίο δεν είναι για σας! ΟΙ ΕΠΤΑ ΘΑΝΑΤΟΙ ΤΗΣ ΕΒΕΛΙΝ ΧΑΡΝΤΚΑΣΤΛ θέλουν αφοσίωση, παρατηρητικότητα και μνήμη! 
Πρόκειται για την ιστορία ενός άντρα, του Έιντεν Μπίσοπ, ο οποίος στην προσπάθειά του να ξεδιαλύνει το μυστήριο της αυτοκτονίας, που δεν είναι αυτοκτονία, αλλά δολοφονία, της Έβελιν Χαρντκάστλ, ζει μέσα σε οκτώ διαφορετικά σώματα, για 24 μόνο ώρες στο καθένα! Η ίδια μέρα, λοιπόν, αυτή της δολοφονίας, επαναλαμβάνεται οκτώ φορές! Κάτι ανάλογο, δηλαδή, με τη ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΑΡΜΟΤΑΣ! Τη θυμάστε την ταινία με τον Μπιλ Μάρεϊ; 
Ο Έιντεν βλέπει κάθε φορά τα γεγονότα από διαφορετική οπτική και προσπαθεί κάθε φορά να συγκεντρώσει τα στοιχεία που χρειάζονται για τη λύση του μυστηρίου. 
Όλα αυτά συμβαίνουν στην έπαυλη των Χαρντκάστλ, εποχή του Μεσοπολέμου, σε ένα μέρος αποκατάστασης της δικαιοσύνης(!) Τι σημαίνει αυτό; Δε λέω περισσότερα... Διαβάστε το για να το ανακαλύψετε μόνοι σας! 
Μυστήριο, λοιπόν, με φαντασία μαζί! Ατμοσφαιρικό, καθώς το σκηνικό αποτελούν μια ολίγον εγκαταλελειμμένη έπαυλη, το σκοτεινό δάσος, η ασταμάτητη βροχή και το ομιχλώδες τοπίο, αρκετά πολύπλοκο με πολλά μπρος πίσω στον χρόνο που σε μπερδεύουν πολύ και έρχεται κάποια στιγμή που δεν ξέρεις ποιο γεγονός προηγείται και ποιο έπεται, αλλά και αρκετά ονόματα που σε κάνουν να γυρίζεις συνεχώς στις πρώτες σελίδες που υπάρχει μια κατάσταση ονομάτων για να δεις ποιος είναι ποιος! Αρκετές ανατροπές, έντονοι ρυθμοί, ειδικά από τη μέση του βιβλίου και μετά, δαιδαλώδης πλοκή, πολλά μυστικά και ένα απρόσμενο φινάλε! 
Ξεχωριστό βιβλίο και ευφυές, γεμάτο γρίφους, που θέλει λίγο υπομονή στην ανάγνωσή του!
Α! Και θυμηθείτε τις λέξεις: δικαιοσύνη, σωφρονισμός, συγχώρεση! Παίζουν τον ρόλο τους στην πλοκή! 
Χαρακτηριστική φράση του κειμένου: "Θα ήταν αναζωογονητικό να βρω έστω και μία φορά κάποιον σε αυτό το μέρος που να είναι αυτό που φαίνεται"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου