Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΜΑΚΕΛΑΡΗ του John Williams

 


Πώς γίνεται, εγώ, να αποφασίσω να διαβάσω μυθιστόρημα - "γουέστερν" και να το βρω και συναρπαστικό; Όταν, όμως, ο συγγραφέας είναι ο John Williams που έγραψε τον ΣΤΟΟΥΝΕΡ, που λάτρεψα, όλα γίνονται! 
Ένας νέος, ο ιδεαλιστής Γουίλιαμ Άντριους, στο πλαίσιο της άρνησης του αστικού τρόπου ζωής, εγκαταλείπει τις σπουδές του στο Χάρβαρντ για να περιπλανηθεί στην αμερικανική Δύση. Από τη  Βοστώνη βρίσκεται σε μια κωμόπολη του Κάνσας προς αναζήτηση του βαθύτερου νοήματος της ζωής. Στην προσπάθειά του, λοιπόν, να ανακαλύψει τον εαυτό του μέσω του φυσικού περιβάλλοντος, αποφασίζει να συμμετάσχει σε μία ομάδα κυνηγών βουβαλιών στα βουνά του Κολοράντο. 
Βρισκόμαστε στις αρχές της δεκαετίας του 1870 σε μια Αμερική που αρχίζει να εκσυγχρονίζεται και "επιμένει στο "εγώ" της αδιαφορώντας για τις συνέπειες". 
Όλα αλλάζουν και αυτό φαίνεται και στις σχέσεις των χαρακτήρων και στις συμπεριφορές τους, αλλά και στο τοπίο! Την αισιοδοξία, τη σύμπνοια και την ευκολία των πρώτων ημερών του ταξιδιού διαδέχονται οι δυσκολίες, η εξάντληση, η ζέστη, η δίψα, ο φόβος, οι συγκρούσεις, η αγωνία, η απογοήτευση! Οι ήρωες μοιάζουν εγκλωβισμένοι, ενώ μερικοί αγγίζουν τα όρια της παράνοιας! Κανένας δε θα είναι ο ίδιος μετά από αυτή την περιπέτεια, ούτε καν η ίδια η πόλη! Η φύση θα έχει πάρει την εκδίκησή της...
Καταπληκτικά τα ψυχογραφήματα των ηρώων, ενώ οι περιγραφές είναι από τις καλύτερες που μπορεί να συναντήσει κάποιος σε βιβλίο! Υπάρχουν, βέβαια, αρκετές βίαιες εικόνες, ειδικά σε ό,τι αφορά το κυνήγι και το γδάρσιμο των βουβαλιών, οι διάλογοι είναι λίγοι και η πλοκή δεν έχει και τον πρώτο λόγο, αλλά δεν μπορείς να σταματήσεις να το διαβάζεις! Αυτό μόνο ο Williams το καταφέρνει! 
Πολύ καλό!!!

"Του πέρασε η σκέψη πως εκείνο που τον είχε αρρωστήσει, και γι΄ αυτό είχε φύγει τρέχοντας, ήταν το σοκ να βλέπει το βουβάλι, μόλις πριν από λίγα λεπτά περήφανο κι επιβλητικό, με όλη τη μεγαλοπρέπεια της ζωής πάνω του, τώρα άκαμπτο και ανήμπορο, ένα κομμάτι αδρανές κρέας, απογυμνωμένο από τον εαυτό του, ή από την ιδέα που είχε για τον εαυτό του, να αιωρείται γελοία, περιπαικτικά μπροστά του"

"Ο άνθρωπος στη συνύπαρξή του με τη φύση μπορεί να αποκαλύψει μια φρικτή όψη"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου