Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ (Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης)

 


Κλασικό ιστορικό μυθιστόρημα με έντονο το θρησκευτικό στοιχείο, που εστιάζει στη σαρκική επιθυμία και στο πού μπορεί να οδηγήσει αυτή... 
Εποχή Δ' Σταυροφορίας και πρώτης Άλωσης της Κωνσταντινούπολης και, ενώ οι Λατίνοι κυριαρχούν στους θαλασσινούς δρόμους, μια αρχοντοπούλα, η Αυγούστα, που ζει στη Νάξο με τον σύζυγό της Ιωάννη Μούχρα, απάγεται, όχι τελείως ακούσια, από τον γοητευτικό Βενετό Μάρκο Σανούτο. Εκτός από τους τρεις βασικούς ήρωες ένα πλήθος δευτερευόντων χαρακτήρων κάνει δυναμικά την εμφάνισή του στις σελίδες του βιβλίου, ενώ είναι πολλά τα συναρπαστικά γεγονότα που διαδέχονται το ένα το άλλο σε μια αφήγηση που κάθε άλλο παρά γραμμική είναι, καθώς το σχήμα πρωθύστερο χρησιμοποιείται συχνά, ενώ σε πολλά σημεία δημιουργούνται χρονικά κενά που με τη σειρά τους δημιουργούν απορίες, οι οποίες, όμως, λύνονται στη συνέχεια.
Ο Παπαδιαμάντης, με την υπέροχη γλώσσα του, σκιαγραφεί με μοναδικό τρόπο τους χαρακτήρες του, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από έντονα πάθη, βασανίζονται από τύψεις, μετανοούν, συγχωρούν, δείχνουν κάποιες φορές το σκληρό τους πρόσωπο και τις περισσότερες φορές γίνονται αντιπαθητικοί στον αναγνώστη. Μέσα από τους ζωντανούς διαλόγους και τις εξαιρετικές περιγραφές αντλούμε πληροφορίες για τη σύγκρουση Ανατολής - Δύσης, τον Μεσαιωνικό ελληνισμό, τη βενετική ναυτική δύναμη και τον τρόπο που αυτή διοικούσε, καθώς και για τη δύναμη της Εκκλησίας, ενώ σε πολλά σημεία μαθαίνουμε τις αντιλήψεις του συγγραφέα για διάφορα θέματα, όπως για τον ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία ή για τον μοναχισμό. Η κριτική του απέναντι στις αυθαιρεσίες της άρχουσας τάξης και σε οποιαδήποτε μορφή υποδούλωσης είναι έντονη, ενώ η έμφαση που δίνεται στην πάλη ανάμεσα στην προσωπική επιθυμία και τους κοινωνικούς κανόνες, καθώς και οι συνέπειες που επιφυλάσσει το μέλλον για όλους σχεδόν τους ήρωες, συμβάλλουν στο να θυμίζει το έργο αρχαία τραγωδία. 
Εξαιρετικό βιβλίο! Το προτείνω σε όλους!

Υ.Γ. Οι παλαιότεροι ίσως θυμούνται την ομώνυμη σειρά από την ΥΕΝΕΔ των αρχών της δεκαετίας του '70. Στο παρακάτω βίντεο απολαύστε το τραγούδι των τίτλων:





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου