Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

ΤΟ ΣΧΗΜΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ (Αντρέα Καμιλλέρι)

 


Το πρώτο βιβλίο του Καμιλλέρι που διαβάζω, σίγουρα, όμως, όχι το τελευταίο! Αγάπησα το μικρό σχήμα του βιβλίου με το υπέροχο εξώφυλλο, σωστό έργο τέχνης, λάτρεψα τον επιθεωρητή Σάλβο Μονταλμπάνο, τον βασικό ήρωα, τον ηθικό, δίκαιο, αδιάφορο για τα χρήματα, δίκαιο, ανεξάρτητο, έξυπνο και καλό μάγειρα, γοητεύτηκα από το υπέροχο σικελικό σκηνικό, αλλά, κυρίως, με συνεπήρε η πλοκή!
Στο μεσογειακό αυτό νουάρ όλα ξεκινούν με την εύρεση του πτώματος ενός τοπικού παράγοντα σε μια κακόφημη γειτονιά στη φανταστική πόλη της Σικελίας Βιγκάτα.


Μπροστά στα μάτια του αναγνώστη αρχίζει να ξεδιπλώνεται ο τρόπος ζωής των Σικελών, ο κόσμος της Μαφίας, πολιτικά και ερωτικά παιχνίδια, φόνοι, διαφθορά, όλη, τέλος πάντων, η σκοτεινή πλευρά της νότιας Ιταλίας, και όλα αυτά σε ένα υπέροχο σκηνικό, μέσα από τόσο ζωντανές περιγραφές, ώστε γυρνώντας τις σελίδες νιώθεις να σε καίει ο ήλιος της Μεσογείου, ακούς τον ήχο των βημάτων σου στους λιθόστρωτους δρόμους και μυρίζεις τις νόστιμες ιταλικές σπεσιαλιτέ!



Ο Καμιλλέρι μας παρουσιάζει διαφορετικές οπτικές - σχήματα της υπόθεσης η οποία χαρακτηρίζεται από τη γρήγορη εξέλιξη της πλοκής, που παρουσιάζει αρκετές ανατροπές, και από μια γραφή απλή και συμπυκνωμένη με αρκετές δόσεις σαρκασμού και ειρωνείας, ιδιαίτερα στους διαλόγους.
Οι χαρακτήρες είναι ρεαλιστικοί και αρκετά ενδιαφέροντες, ενώ, αν και εμπλέκονται πολλά πρόσωπα στην ιστορία, ο αναγνώστης δεν κουράζεται ούτε μπερδεύεται. 
Είναι από τα αστυνομικά που στο τέλος σου αφήνουν μια γλυκιά γεύση!
Ήδη έχω ξεκινήσει μια προσπάθεια να αποκτήσω όλα τα βιβλία της σειράς με τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο! 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου