Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ (Φραντς Κάφκα)

 




Κλασικό υπαρξιακό θρίλερ, ένα συγκλονιστικό βιβλίο, που η κάθε σελίδα, η κάθε γραμμή, η κάθε λέξη, προσφέρει πολλά στη σκέψη, αλλά και στο συναίσθημα!
Ο Γκρέγκορ Σάμσα, ένας πλασιέ υφασμάτων, ξυπνάει ένα πρωί μεταμορφωμένος σε έντομο! Ο ήρωάς μας μέχρι εκείνη τη μέρα βοηθούσε οικονομικά την οικογένειά του, τον πατέρα του, τη μητέρα του και την αδελφή του, η οποία οικογένεια, όμως, τώρα απορρίπτει τη διαφορετικότητά του, νιώθει απέχθεια, ντροπή και περιφρόνηση απέναντί του και τον αντιμετωπίζει με σκληρότητα!
Αλληγορική ιστορία που εστιάζει στις καταπιεστικές οικογενειακές και κοινωνικές σχέσεις και στο υπαρξιακό αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται ένα άτομο που θεωρείται από τους άλλους "μη κανονικό", καθώς και στον κοινωνικό αποκλεισμό του επειδή δεν ακολουθεί τη μάζα. 
Ο κεντρικός ήρωάς μας, άτομο ευσυνείδητο και καταπιεσμένο, επιδιώκει στην αρχή να μην αντιληφθούν οι άλλοι την αλλαγή του, ενώ στη συνέχεια προσπαθεί να γίνει αποδεκτός, χωρίς, όμως, αποτέλεσμα, γεγονός που τον οδηγεί, παρέα με τις ενοχές του, στην τιμωρία που επέβαλε ο ίδιος στον εαυτό του, τον θάνατο, που αποτελεί συγχρόνως και λύτρωση. Τα προβλήματα με την πατρική φιγούρα φαίνονται ξεκάθαρα από την αρχή του βιβλίου, καθώς και το πόσο σημαντική είναι για κάποιους η αποδοχή των άλλων.
Κλειστοφοβικό και ασφυκτικό το σκηνικό, όπως συμβαίνει, εξάλλου σε όλα τα έργα του Κάφκα, με κυρίαρχα συναισθήματα τον φόβο, το άγχος, τη σύγχυση και τον πανικό! 
Αριστουργηματικός είναι ο τρόπος που μπαίνει ο Κάφκα στο μυαλό του αναγνώστη σε αυτό το διαχρονικό έργο, όπου το παράλογο εντάσσεται επιτυχώς στο ρεαλιστικό! 
Θεωρείται το καταλληλότερο βιβλίο για να γνωρίσει κάποιος τον κόσμο του Κάφκα και στη συνέχεια να περάσει στα άλλα δύο αριστουργήματά του, τη ΔΙΚΗ και τον ΠΥΡΓΟ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου