Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ (Clare Pooley)

 


"Όλοι λένε ψέματα για τη ζωή τους. Τι θα γινόταν, όμως, αν μοιραζόσουν την αλήθεια; Ίσως τίποτα. Ή μπορεί η αφήγηση της ιστορίας σου να σου άλλαζε τη ζωή, ή τη ζωή ενός ανθρώπου που δεν έχεις γνωρίσει ακόμη. Αυτό θέλω να μάθω."

Αυτό είναι ένα απόσπασμα από την πρώτη σελίδα ενός τετραδίου με πράσινο εξώφυλλο, που αφήνει ο Τζούλιαν, ένας ηλικιωμένος ζωγράφος, στο καφέ της Μόνικα, αφού έχει γράψει πρώτα αυτός τη δική του αλήθεια για τη ζωή του και παρακινεί όποιον το βρει να κάνει το ίδιο. Το "Πείραμα της Αυθεντικότητας", όπως έχει  ονομάσει ο Τζούλιαν το πράσινο σημειωματάριο, αλλάζει χέρια και κάθε φορά ο αναγνώστης γνωρίζει έναν διαφορετικό χαρακτήρα που αποκαλύπτει τα δικά του μυστικά και πάθη καθώς και τις επιθυμίες του. 
Στο τέλος όλοι οι ήρωες θα δέσουν τις ζωές τους με έναν τρόπο που θα τους αλλάξει για πάντα!
Ένα ατμοσφαιρικό, αισιόδοξο, συγκινητικό, ζεστό μυθιστόρημα με ατμόσφαιρα Λονδίνου, γεμάτο χρώματα και μυρωδιές, που θίγει αρκετά κοινωνικά θέματα, όπως τη μητρότητα, τον γάμο, τις διάφορες εξαρτήσεις (από ποτό, ναρκωτικά ή μέσα κοινωνικής δικτύωσης), τη μοναξιά και παρουσιάζει τις ανθρώπινες σχέσεις μέσα από μια σύγχρονη ματιά.
Πρόκειται για ένα παιχνίδι αυτογνωσίας, ένα βιβλίο αποκαλύψεων για όλα αυτά που κρύβουμε μέσα μας, που προκαλεί αρκετά χαμόγελα, αλλά και έντονο προβληματισμό (Υπάρχει ειλικρίνεια στις σχέσεις των ανθρώπων; Πόσο σημαντική είναι η ανθρώπινη επαφή; Μπορούν απλά καθημερινά πράγματα να μας κάνουν ευτυχισμένους; Αφήνουμε ποτέ να φανεί ο πραγματικός μας εαυτός;).
Η πρωτότυπη υπόθεση, η απλή γλώσσα, και τα μικρά κεφάλαια στα οποία είναι χωρισμένο το βιβλίο, οδηγούν τον αναγνώστη σε μια γρήγορη και ευχάριστη ανάγνωση, ενώ είναι σίγουρο ότι ο καθένας από μας θα βρει στις σελίδες του κομμάτια του εαυτού του!
Συμφωνώ απόλυτα με τη φράση του υπέροχου εξωφύλλου: "Ένα βιβλίο σαν ζεστή αγκαλιά"!


Χαρακτηριστικά αποσπάσματα του βιβλίου:

"Το 90% της άποψης που έχουν οι άλλοι για σένα σχηματίζεται στα πρώτα δύο λεπτά"

"Ένα από τα θετικά τού να είσαι καλλιτέχνης είναι ότι περνάς τόσο πολύ χρόνο παρατηρώντας τους ανθρώπους, βλέποντας όχι μόνο τις σκιές και τις γωνίες των προσώπων τους, αλλά και μέσα στις ψυχές τους"

"Ίσως ο ψυχαναγκασμός του να γεμίζει κάθε σπιθαμή κενού χώρου οφειλόταν στο ότι τον έκανε να νιώθει λιγότερο μόνος, ή στο ότι κάθε αντικείμενο ήταν εμποτισμένο με αναμνήσεις πιο ευτυχισμένων εποχών, και επίσης τα αντικείμενα είχαν αποδειχτεί πιο αξιόπιστα από τους ανθρώπους"

"Το χτες είναι ιστορία, το αύριο ένα μυστήριο, το σήμερα είναι δώρο"

"Σε όλη του τη ζωή τον εξουσίαζε η τυραννία του ημερολογίου - η μελαγχολία το βράδυ της Κυριακής, το βάρβαρο ξύπνημα το πρωί της Δευτέρας, το μεσοβδομαδιάτικο τραμπάλισμα της Τετάρτης και η ευφορία το βράδυ της Παρασκευής"

"Η ζωγραφική έχει να κάνει με την έκφραση των συναισθημάτων σου, όχι απλά με την απεικόνιση"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου