Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022

ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ (Πατρίσια Χάισμιθ)

 



Βενετία, αρχές δεκαετίας του '60, δύο βασικοί ήρωες και ένα συνεχές κυνηγητό ανάμεσά τους! 

Η ιστορία αρχίζει στη Ρώμη, αλλά διαδραματίζεται κυρίως στη Βενετία με κεντρικούς ήρωες δύο Αμερικανούς, τον Ρέι Γκάρετ, του οποίου η γυναίκα αυτοκτόνησε, και τον πεθερό του, Έντουαρντ Κόουλμαν, ο οποίος κατηγορεί τον γαμπρό του, ως ηθικό αυτουργό και αρχίζει ένα κυνήγι καταδίωξης και εξόντωσής του.

Δεν πρόκειται για μια κλασικού τύπου αστυνομική ιστορία όπου ο αναγνώστης ψάχνει να βρει τον δολοφόνο, αλλά για μια διερεύνηση του εσωτερικού κόσμου των δύο ηρώων, δύο αντίθετων χαρακτήρων, που ο καθένας προσπαθεί να υπερισχύσει του άλλου.

ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ


Μέσα στο κλειστοφοβικό σκηνικό της πόλης των καναλιών, που θυμίζει σκηνή θεάτρου, η συγγραφέας στήνει με αριστουργηματικό τρόπο τους χαρακτήρες της, που είναι γεμάτοι πάθη και αδυναμίες και δρουν τις περισσότερες φορές αψυχολόγητα, χωρίς ίχνος λογικής, χωρίς να παίρνει ξεκάθαρη θέση υπέρ κάποιου.


Οι ρυθμοί είναι γρήγοροι, η πρωτοπρόσωπη αφήγηση που γίνεται και από τους δύο ήρωες (δύο οπτικές) ενδιαφέρουσα, οι περιγραφές της Βενετίας καταπληκτικές, έντονη η αγωνία, η οποία σταδιακά κορυφώνεται! Μέσα από αυτό το ατμοσφαιρικό και ευφυές ψυχολογικό θρίλερ εκφράζεται και η άποψη της συγγραφέως για την αγάπη: "Η αγάπη, η σαρκική και ρομαντική, δεν είναι τίποτα άλλο από μια μορφή εγωισμού". 

Διαβάζεται εύκολα και γρήγορα και σε ταξιδεύει!



Ένα μουσικό κομμάτι στο οποίο γίνεται αναφορά στο βιβλίο και το οποίο ταιριάζει με το γκρίζο μελαγχολικό τοπίο της Βενετίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου