Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

Ο ΚΑΣΤΑΝΑΝΘΡΩΠΟΣ (Soren Sveistrup)

 



Ένα ατμοσφαιρικό αστυνομικό θρίλερ, αρκετά σκοτεινό, ευκολοδιάβαστο, που το διαβάζεις απνευστί!
Δύο ντεντέκτιβ, η Νάια Τουλίν και ο Μαρκ Ες, προσπαθούν να ανακαλύψουν ποιος κρύβεται πίσω από κάποιες αποτρόπαιες δολοφονίες, ο οποίος, μάλιστα αφήνει πάντα πίσω του την "υπογραφή" του, έναν καστανάνθρωπο, μια κούκλα φτιαγμένη από σπίρτα και δύο κάστανα.
Σε μια φθινοπωρινή Κοπεγχάγη, ο συγγραφέας με τη γρήγορη και έξυπνη πλοκή, την ατμοσφαιρική αφήγηση, τις λεπτομερείς περιγραφές, το δυνατό ξεκίνημα, τις συνεχείς ανατροπές και την απλή γλώσσα, παρασύρει τον αναγνώστη σε έντονες αναγνωστικές στιγμές και αποκαλύπτοντας σιγά-σιγά τα στοιχεία, σελίδα τη σελίδα, προσπαθεί να τον αποπροσανατολίσει από την πραγματική ταυτότητα του δολοφόνου και τα καταφέρνει περίφημα! Μέχρι τις τελευταίες σελίδες υποψιάζεσαι αρκετούς ήρωες του βιβλίου, θεωρείς ότι έχεις ανακαλύψει τον πραγματικό ένοχο, μέχρι που στο τέλος η ταυτότητα του δράστη σε αφήνει άφωνο!!!
Οι χαρακτήρες του βιβλίου είναι αρκετά ενδιαφέροντες, αν και η προσέγγισή τους είναι επιφανειακή χωρίς να έχει γίνει ουσιαστική εμβάθυνση στην ψυχοσύνθεσή τους. Ειδικά ο ντεντέκτιβ Ες είναι αυτός που κλέβει την παράσταση έτσι που είναι εσωστρεφής, λιγομίλητος, μυστηριώδης, διορατικός και με υψηλό δείκτη ευφυίας. 
Στο βιβλίο, εκτός από την αστυνομική ιστορία που σου κόβει κυριολεκτικά την ανάσα, θίγονται  πολιτικά συμφέροντα, αλλά και κοινωνικά ζητήματα, όπως η παιδική και η γυναικεία κακοποίηση, η παραμέληση των παιδιών από τους γονείς, καθώς και η διαχείριση του πένθους, αλλά και το ότι τα παιδικά τραύματα μπορούν να καταστρέψουν ζωές.
Κάποια ερωτηματικά, βέβαια, σχετικά με τον τρόπο των δολοφονιών παραμένουν στον αναγνώστη, αλλά, αν παρατηρήσουμε τον τρόπο με τον οποίο τελειώνει το βιβλίο, καταλαβαίνουμε ότι μάλλον θα ακολουθήσει και δεύτερο, οπότε εκεί θα λυθούν όλες οι απορίες...
Εάν, λοιπόν, το σκανδιναβικό νουάρ σας γοητεύει, διαβάστε το και απολαύστε το! Παρά τις 650, περίπου, σελίδες του, θα το τελειώσετε σε δύο μέρες, όπως κι εγώ!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου