Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ (Αλέξης Σταμάτης)

 


Μπορεί η ζωή σου να αλλάξει σε 3 ώρες και 14 λεπτά; Μπορεί, μάλιστα, να το πετύχει αυτό μια αιφνιδιαστική καταιγίδα; Θετική απάντηση μας δίνει ο Αλέξης Σταμάτης στο πολυπρόσωπο και πολυπολιτισμικό αυτό μυθιστόρημα με φόντο την Αθήνα του 2009, την Κτιστή επανάσταση ή Εμφιαλωμένη φύση, όπως αναφέρεται στο βιβλίο, λίγο πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. 
Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη, το ΠΡΙΝ τη βροχή, το ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ και το ΜΕΤΑ, ενώ το κάθε μέρος χωρίζεται, με τη σειρά του, σε μικρά κεφάλαια με τίτλους ονόματα ηρώων. Οι ήρωες προέρχονται από διάφορες χώρες, ανήκουν σε διαφορετικές τάξεις και έχουν διαφορετικό μορφωτικό υπόβαθρο. Αν και είναι τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους, γρήγορα αντιλαμβανόμαστε ότι οι ζωές τους συνδέονται με κάποιον τρόπο. Η βροχή, η οποία πρωταγωνιστεί στο μυθιστόρημα, οδηγεί τους ήρωες στην αναμέτρηση με τα πάθη τους, τα λάθη τους, τον έρωτα και τη μοναξιά, ανατρέπει τον ψυχισμό τους, τους φέρνει αντιμέτωπους με τον εσωτερικό τους κόσμο και τους οδηγεί στην αυτογνωσία ("ύστερα από τρεις ώρες και μερικά λεπτά, η πόλη εμφανίζεται ξανά, φωτεινή κι αλληγορική, μαγική και μυστική, διαβολική κι εξαγνισμένη").
Η βροχή, λοιπόν, αυτό το νερό το μνησίκακο, το βίαιο, το ερωτικό, το οργισμένο, το βαρύ, αλλά και το καθαρό, εξαγνιστικό, φρέσκο, ακηλίδωτο, οδηγεί στην κάθαρση.
Οι ζωντανές περιγραφές, καθώς και οι άφθονες μικρές κοφτές φράσεις και οι ελλειπτικές προτάσεις συμβάλλουν στο ατμοσφαιρικό αυτό μυθιστόρημα, το οποίο διακρίνει ρομαντισμός, αλλά και μελαγχολία.
Ευχάριστες πινελιές αποτελούν κάποια σημεία του βιβλίου, όπου ο συγγραφέας δίνει πληροφορίες για διάφορα θέματα και εντυπωσιάζει τον αναγνώστη με τις γνώσεις του (π.χ. δημόσια μαθήματα ανατομίας με εισιτήριο τον 17ο αι., δημιουργία της καταιγίδας, ποσότητα του νερού που πέφτει κάθε λεπτό στον κόσμο). 
Πρόκειται για ένα αρκετά ενδιαφέρον μυθιστόρημα που το πρωτότυπο θέμα του, η κινηματογραφική αφήγηση, η προσεγμένη γλώσσα του, αλλά και ο προβληματισμός που γεννά στον αναγνώστη, το καθιστούν ένα απολαυστικό ανάγνωσμα!   

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα του βιβλίου:

"Η τάξη είναι η αναπνοή του θεού"

"Ο ήλιος είναι το μόνο στοιχείο στον φυσικό κόσμο που δεν μπορείς να κοιτάξεις πάνω από μερικά δευτερόλεπτα. Άντε και το αγαπημένο πρόσωπο, όταν ο έρωτας σε παραλύει"

"Ίσως οι γυναίκες διαβάζουν πιο πολύ γιατί είναι ο μόνος τρόπος που τους απέμεινε για να φανταστούν τους πραγματικούς άντρες"

"Πάντα υπογραμμίζει όσα της αρέσουν. Νομίζει πως μια γραμμή κάτω από μια πρόταση την κάνει πιο οικεία, την κάνει δική της. Σαν να αγκαλιάζει τη σκέψη του άλλου"

"Το σώμα είναι η ματαιοδοξία της ψυχής καθώς γερνάει. Είναι όμως και κάτι πιο πολύπλοκο: η όρεξη να ταΐσεις το μέλλον σου με κάτι από το παρελθόν"

"Δηλαδή δεν είναι λογικό να θέλω έναν άντρα που να καλύπτει τις ανάγκες μου;
Εκείνο που θα' πρεπε να ζητάς είναι έναν άντρα που να τις ελαχιστοποιεί"  




Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου