Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023

Ο ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΓΚΑΤΣΜΠΥ (Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ)

 


Μια ρομαντική ιστορία, ένα έμμεσο πολιτικό σχόλιο, μια κριτική για το αμερικανικό όνειρο μέσα από την ιστορία του αυτοδημιούργητου νεόπλουτου Γκάτσμπυ, γιου αγροτών, ο οποίος συστήνει τον εαυτό του ως γιο πλούσιας οικογένειας, σπουδαγμένο στην Οξφόρδη και συλλέκτη πολύτιμων λίθων, και ο οποίος πιστεύει ότι μπορεί να αποκτήσει τα πάντα στη ζωή του. Τα χρήματα, όμως, δεν μπορούν να του εξασφαλίσουν τον μεγάλο έρωτα που τον έχει βρει στο πρόσωπο της Νταίζης, μιας κακομαθημένης κοπέλας, γνωστής από το παρελθόν του, η οποία τώρα είναι παντρεμένη με τον πλούσιο Τομ Μπιουκάναν.
Ο συγγραφέας μέσα από τη ζωή των ηρώων του μας παρουσιάζει μια ολόκληρη εποχή, λίγα χρόνια πριν από το Κραχ του 1929, στην Αμερική, μέσα σε ένα λαμπερό σκηνικό από φώτα, πισίνες, πανάκριβα αυτοκίνητα, κάτω από τους ήχους της τζαζ μουσικής, με τη συνοδεία άφθονης σαμπάνιας (αν και εποχή ποτοαπαγόρευσης), ενώ συγχρόνως αρχίζει η κατάρρευση του αμερικανικού ονείρου μαζί με την έλλειψη βάθους συναισθημάτων στις ανθρώπινες σχέσεις.
Οι χαρακτήρες είναι ρηχοί, ενώ κανένας δεν παρουσιάζεται πραγματικά ευτυχισμένος! Ο Γκάτσμπυ παρουσιάζεται αρκετά σκοτεινός με έντονη την ανάγκη να μην είναι ποτέ μόνος! Ο αναγνώστης γοητεύεται από την προσωπικότητά του με αποτέλεσμα να του συγχωρεί  όλα του τα λάθη!
Ιδιαίτερα περιγραφικό με γρήγορους ρυθμούς, λίγο στενάχωρο και συγκινητικό με απρόβλεπτο φινάλε!
Εξαιρετικό, κλασικό, διαχρονικό βιβλίο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου