Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023

Ο ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ (Matthew Lewis)

 


Ο Φάουστ συναντά τον Ροΐδη και τον Έκο, συνομιλεί με τον Σαίξπηρ και κλείνει το μάτι στον Νταν Μπράουν σε αυτό το γοτθικό μυθιστόρημα του 18ου αι. όπου ο τρόμος, το μυστήριο και το υπερφυσικό στοιχείο κυριαρχούν και το κακό ελλοχεύει παντού.
Παρακολουθούμε την άνοδο και την πτώση ενός ηγούμενου της καθολικής εκκλησίας στη Μαδρίτη, ο οποίος στο πλαίσιο της ματαιοδοξίας του και της λαχτάρας του να ικανοποιήσει τις σαρκικές του επιθυμίες, δε διστάζει να διαπράξει τα πιο φρικτά εγκλήματα και να περάσει από τον έπαινο στην καταδίκη!
Στην αρχή πιστεύεις ότι διαβάζεις κάποιες ξεχωριστές ιστορίες, προχωρώντας, όμως, οι ιστορίες αυτές "δένουν" μεταξύ τους σε μια ενδιαφέρουσα πλοκή κι εσύ δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου! Διαβάζεις για τάφους, μοναστήρια, λαγνεία, βία, μαγεία, πάθη, αμαρτίες, φόνους, μπουντρούμια, απαγωγές, βιασμούς, Ιερά Εξέταση και βασανιστήρια, συμβόλαια με τον διάβολο, κάστρα, ιππότες και συνειδητοποιείς πως ο άνθρωπος είναι ικανός για όλα, και για το καλό και για το κακό και ότι "τα ράσα δεν κάνουν τον παπά", σύμφωνα με τη γνωστή λαϊκή φράση!
Συγκλονιστικό βιβλίο, προκλητικό και ιερόσυλο για την εποχή που γράφτηκε, καθώς στηλιτεύει τον καθολικισμό και την υποκρισία της εκκλησίας, σκοτεινό, με εξαιρετικές περιγραφές, απλή αφήγηση, ανατροπές και ένα, πραγματικά, συγκλονιστικό τέλος! Πρόκειται, επίσης, για ένα ταξίδι στον εσωτερικό κόσμο της ανθρώπινης ύπαρξης αποτελώντας, έτσι, ένα από τα πρώτα δείγματα ψυχανάλυσης!
Αν εξαιρέσει κανείς τα ποιήματα που παρεμβάλλονται και κουράζουν λίγο, αποτελεί εξαιρετικό δείγμα του είδους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου