Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023

ΟΝΕΙΡΕΥΤΗΚΑ ΤΗ ΔΙΔΩ (Λένα Διβάνη)

 


Τι απολαυστικό και ζεστό βιβλίο! Πρόκειται για μια βιογραφία που δεν ακολουθεί τον συμβατικό τρόπο του είδους, αλλά έχει τη μορφή μιας φιλικής συνέντευξης ανάμεσα στη Λένα Διβάνη και τη Διδώ Σωτηρίου, τη γνωστή μυθιστοριογράφο, της οποίας ξεδιπλώνεται ολόκληρη η ζωή και γνωρίζουμε έτσι, σε βάθος, τη δυναμική αυτή προσωπικότητα με το χιούμορ, την αγάπη για τους ανθρώπους και με την αντισυμβατική λογική, που πάντα ήταν μπροστά από την εποχή της, "έγραφε στα παλιά της τα παπούτσια τη γνώμη των άλλων" και άφησε το δικό της στίγμα για τις επόμενες γενιές! 
Εκτός, όμως, από τα παιδικά της χρόνια, τον γάμο της, τον μεγάλο της έρωτα, τα ταξίδια της, την ένταξή της στην Αριστερά, τη γνωριμία της με σπουδαίες προσωπικότητες της εποχής της, τους αγώνες της στην Αντίσταση, τις προσωπικές της απώλειες και το σπουδαίο έργο της περνάει μπροστά από τα μάτια μας όλη η Νεότερη Ελληνική Ιστορία με τη Μικρασιατική Καταστροφή, τη δικτατορία του Μεταξά, τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, την Κατοχή, τον Εμφύλιο, τη δίκη του Μπελογιάννη, τη δικτατορία του '67! Συγχρόνως διαβάζουμε και την προσωπική άποψη της Λένας Διβάνη για τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα! 
Όλα παρουσιάζονται στο πλαίσιο μιας φιλικής κουβεντούλας δύο γυναικών που, όμως, δε γνωρίστηκαν ποτέ, αφού έζησαν σε διαφορετικές εποχές! 
Τα πάντα λέγονται με ειλικρίνεια χωρίς να ωραιοποιείται τίποτα, ο ρυθμός είναι γρήγορος, ενώ είναι φοβερή η ιδέα της συγγραφέως να αξιοποιήσει στίχους Ελλήνων και ξένων ποιητών, οι οποίοι στίχοι παρεμβάλλονται ανάμεσα στα κεφάλαια! 

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

"Εγώ σ'όλη μου τη ζωή πήγαινα ασορτί με την Ελλάδα. Δράμα αυτή; Δράμα κι εγώ"

"Ο άνθρωπος είναι σαν το σκόρδο. Μόνον αν πάει να μας τσακίσει η ζωή θα βγάλουμε όλα τα αρώματά μας"

"Ο έρωτας είναι φωτιά, παιδάκι μου, σε καίει. Αλλά, αν τον παντρευτείς τον έρωτα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ζήσεις όλη σου τη ζωή με τις στάχτες του"

"Πρέπει να προσέχεις πού ζεις και με ποιον ζεις, γιατί όλα είναι κολλητικά!"

"Τα πάθη άμα νομιμοποιούνται χάνουν τη νοστιμάδα τους"

"Όταν η ζωή σού κλέβει τα νιάτα και το φως πρέπει να τα προσθέτεις εσύ!"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου