Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

ΠΕΝΤΕ ΜΙΚΡΕΣ ΑΔΙΚΙΕΣ του Antonio Fusco

 


Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα με όλα εκείνα τα στοιχεία που το καθιστούν ένα κλασικό αστυνομικό: Μυστήριο, αγωνία, ο απαραίτητος serial killer που θέτει αινίγματα για δυνατούς λύτες και αφήνει πίσω του σύμβολα που πρέπει να αποκρυπτογραφηθούν, ρυθμοί που ανεβαίνουν όσο πλησιάζουμε στο τέλος και ένας αστυνόμος ανθρώπινος και συγχρόνως κυνικός, που αντιμετωπίζει πολλά οικογενειακά προβλήματα.
Ενδιαφέρουσα πλοκή, γήινοι οι χαρακτήρες με αδυναμίες, πάθη, ευαισθησίες και ματαιωμένα όνειρα, απλός τρόπος γραφής και έντονη παρουσία του παρελθόντος που στοιχειώνει το παρόν! 
Ο συγγραφέας βασίζει την ιστορία του σε πραγματικά γεγονότα και μας δίνει αρκετά στοιχεία για την περιοχή της Τοσκάνης στην οποία διαδραματίζεται η ιστορία (κτίρια, δρόμοι, φαινόμενα εγκληματικότητας, δραστηριότητες της Μαφίας), καθώς και για τον  τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ιταλική αστυνομία!
Αρκετοί στοχασμοί του Fusco εμπλουτίζουν το κείμενο, ενώ είναι εμφανείς οι επιρροές από άλλους συγγραφείς (Καμιλέρι, Ουμπέρτο Έκο, Νταν Μπράουν)!
Πολύ ενδιαφέρον, διαβάζεται ευχάριστα και ξεφεύγει από τα γνωστά αστυνομικά "τούβλα", καθώς είναι ολιγοσέλιδο! 

"Το κίνητρο έχει θεμελιώδη σημασία. Αν υπάρχει κάτι που συνδέει το θύμα με τον δολοφόνο, αυτό είναι το κίνητρο. Είναι σαν ένα άγνωστο μονοπάτι να οδηγεί τον ερευνητή προς την εξιχνίαση της υπόθεσης - αρκεί να το ακολουθήσει προς τη σωστή κατεύθυνση"

"Αφήνουν τον ύποπτο μόνο του με τον εαυτό του, καμιά φορά για ώρες ολόκληρες. Χωρίς να του πουν τίποτα. Έτσι ξεκινάει ένας εσωτερικός διάλογος, όπου τίθενται ερωτήσεις που δεν βρίσκουν πάντα πειστικές απαντήσεις. Εμφανίζονται οι πρώτες αμφιβολίες"

"Στην πλατεία Ντουόμο οι εκπρόσωποι της θρησκείας, της πολιτικής, της δικαιοσύνης, της στρατιωτικής και της οικονομικής δύναμης παρακολουθούσαν καχύποπτοι ο ένας τον άλλον από τα παράθυρα των αντίστοιχων κτιρίων, ώστε να διαφυλάσσεται η ασταθής ισορροπία της ειρήνης"

"Η ευτυχία δεν είναι μια μόνιμη κατάσταση του ανθρώπου, είναι ένα εξαιρετικό γεγονός. Καμιά φορά τυχαίο, απρόβλεπτο. Σαν τον αφρό του κύματος που σκάει πάνω στα βράχια, αιφνιδιάζει με την κίνησή του, δίνει μια αίσθηση απρόσμενης φρεσκάδας και επιστρέφει στη θάλασσα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου