Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

ΞΕΝΟ ΧΩΜΑ της Τζανίν Κάμμινς

 


Εάν αναζητάτε ένα βιβλίο με εντονη κινηματογραφική δράση, υπέρμετρη αγωνία, που να προκαλεί έντονα συναισθήματα και συγχρόνως να αποτελεί τροφή για σκέψη, τότε αυτό είναι το βιβλίο σας! 
Μια μητέρα και ο οχτάχρονος γιος της στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τη μαφία του Μεξικού, διανύουν χιλιάδες χιλιόμετρα, ξεκινώντας από το Ακαπούλκο, μέχρι να φτάσουν στα βόρεια σύνορα και να περάσουν στις ΗΠΑ. Πολλοί οι κίνδυνοι, μεγάλη η ταλαιπωρία, ενώ η αίσθηση της ανασφάλειας και η καχυποψία αποτελούν βασικό κομμάτι της καθημερινότητάς τους, αν και υπάρχουν στιγμές που η ανθρώπινη αλληλεγγύη θριαμβεύει! 
Το βιβλίο βασίζεται σε αληθινές ιστορίες χιλιάδων μεταναστών που εγκαταλείπουν καθημερινά το Μεξικό, μια χώρα φόνων, εξαφανίσεων, βιασμών, διαφθοράς ("Ο φόβος και η διαφθορά συνεργάζονται για να φιμώσουν τους ανθρώπους που διαφορετικά ίσως και να ανακάλυπταν τα στοιχεία που θα οδηγούσαν σε απόδοση δικαιοσύνης"), αυθαιρεσίας της εξουσίας, έναν τόπο όπου "βασιλεύει" ο νόμος του ισχυρού και της εκδίκησης ("Κανένας δεν μπορεί να μείνει σ΄ έναν βάρβαρο, αιματοβαμμένο τόπο").
Ρεαλιστικές οι εικόνες και εξαιρετικός ο αφηγηματικός τρόπος σε ένα βιβλίο όπου η δράση είναι πιο σημαντική για τη συγγραφέα από το ψυχογράφημα των ηρώων και όπου θίγονται αρκετά κοινωνικά θέματα, όπως η μητρική αγάπη και αυτοθυσία, η βία σε κάθε της μορφή, το πένθος ή η ανθρώπινη δύναμη απέναντι στις δυσκολίες. 
Το διαβάζεις και συγκινείσαι, φοβάσαι, θυμώνεις, αγωνιάς, απορείς και δεν μπορείς να το αφήσεις εύκολα από τα χέρια σου, ενώ αναρωτιέσαι πόση δύναμη κρύβει μέσα του ο άνθρωπος η οποία τον οδηγεί, κάποιες φορές, να ξεπεράσει τα όριά του! 
Συναρπαστικό και, συγχρόνως, σοκαριστικό ανάγνωσμα που πρέπει να το διαβάσουν όλοι! 

"Το να είσαι μετανάστης σημαίνει να περνάς περισσότερες ώρες σταματημένος παρά περπατώντας"

"Αναλογίζεται πόσο προσαρμοστικοί πρέπει να είναι οι μετανάστες. Να σκέφτονται άλλα πράγματα κάθε μέρα, κάθε ώρα. Μόνο σ΄ ένα πράγμα πρέπει να επιμένουν πεισματικά: στην επιβίωση"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου