Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023

ΤΑΡΑΓΜΕΝΑ ΝΕΡΑ (Χρύσα Σπυροπούλου)

 


Διαβάζοντας το οπισθόφυλλο και βλέποντας το εξώφυλλο "ψήθηκα" να το αγοράσω! Μια εξαφάνιση, κάποια πτώματα, αρκετοί ύποπτοι, μπόλικη ομίχλη της Βόρειας Ελλάδας, η φράση "τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται" και ξεκίνησα την ανάγνωση αυτού του αστυνομικού μυθιστορήματος θέλοντας να πιστεύω ότι έχω μπροστά μου ένα έργο αντάξιο εκείνων της Άγκαθα Κρίστι, του Ζορζ Σιμενόν ή του δικού μας Δημήτρη Σίμου!

Το βιβλίο ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις! Κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, με τον αναγνώστη να ταξιδεύει νοερά από το Κιλκίς, τις Σέρρες και τη Θεσσαλονίκη στην Κωνσταντινούπολη, τη Σόφια και την Ουκρανία, μια ενδιαφέρουσα πλοκή με αρκετό μυστήριο και αγωνία, δύο κεντρικοί χαρακτήρες (ένας αστυνόμος και η βοηθός του) που περιμένεις να δεις στις επόμενες σελίδες την εξέλιξή τους, καθώς μεταξύ τους υποβόσκει κάποιος ερωτισμός, γλαφυρές περιγραφές ονειρεμένων τοπίων, ήρωες ιδιαίτεροι, απρόβλεπτοι, αινιγματικοί, διάφορα θέματα που θίγονται από τη συγγραφέα, όπως  η απληστία, η απώλεια, το πάθος, η ανασφάλεια, τα οποία καθορίζουν τις πράξεις των ηρώων, και, ξαφνικά, όλα τα θετικά σταματούν εκεί!
Συνειδητοποιείς γύρω στη μέση, περίπου, του βιβλίου ότι οι χαρακτήρες είναι τόσοι πολλοί που σε μπερδεύουν. Γίνεται μια πραγματική παρέλαση ατόμων οι οποίοι εμπλέκονται σε αυτό το παζλ, το οποίο αδυνατείς να συναρμολογήσεις! Συγγενείς, πρώην εραστές, συνεργάτες, δικηγόροι, λογιστές, οικιακές βοηθοί, σου δημιουργούν κάθε φορά την απορία "Τώρα, αυτός τι ρόλο παιζει στην ιστορία;". Μέχρι να προλάβεις να βγάλεις τα συμπεράσματά σου, εμφανίζεται ο επόμενος κι εσύ μένεις με αναπάντητα ερωτήματα, να περιμένεις τη μεγάλη ανατροπή, η οποία, όμως, δεν έρχεται ούτε στο τέλος, καθώς όλα, τελικά, είναι πολύ προβλέψιμα!
Το τέλος, λοιπόν, σε βρίσκει απογοητευμένο με την αδύναμη κεντρική ιστορία, τους άνευρους χαρακτήρες, την έλλειψη ανατροπών, αλλά και όλα, σχεδόν, τα επώνυμα των ηρώων, τα οποία τελειώνουν σε -ου (γιατί άραγε;)!
Στα αδιάβαστά μου βιβλία ανήκει και ένα άλλο βιβλίο της συγγραφέως αυτής. Κάποια στιγμή θα το διαβάσω για να σχηματίσω μια πιο ολοκληρωμένη άποψη!

Χαρακτηριστικό απόσπασμα του βιβλίου:

"Η ζωή δεν είναι μια εξίσωση μαθηματικών εντέλει, δεν είναι σταθερά και αμετάκλητα προγραμματισμένη. Σε πάει αυτή όπου θέλει"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου