Κυριακή 6 Αυγούστου 2023

ΝΗΣΟΣ ΘΕΡΟΣ (Θοδωρής Παπαθεοδώρου)

 


Ο Θοδωρής Παπαθεοδώρου σε αυτό το βιβλίο, που είναι πολύ διαφορετικό από αυτά που μας έχει συνηθίσει μέχρι τώρα, γράφει για ένα νησί, κάπου στο ελληνικό πέλαγος, το νησί Θέρος, στο οποίο όλα μπορεί να συμβούν και τα οποία μπορούν να προκαλέσουν χαμόγελα, γέλια, συγκίνηση και, γιατί όχι, και κάποιον προβληματισμό! 
Στο νησί αυτό συναντάς όλους τους χαρακτηριστικούς τύπους που είναι γνώριμοι σε μια μικρή κοινωνία, τον παπά, τον δάσκαλο, τον δήμαρχο, την καφετζού, την ιδιοκτήτρια πορνείου, τον άρχοντα-καπετάνιο του νησιού με την όμορφη κόρη, τον αγροφύλακα, τον φαρμακοποιό, την ερωτευμένη που περιμένει χρόνια τον αγαπημένο της ναυτικό να επιστρέψει και άλλους πολλούς, οι οποίοι προσπαθούν να λύσουν ο καθένας τα δικά του προβλήματα και όλοι μαζί τα προβλήματα του νησιού που δεν είναι και λίγα: υπογεννητικότητα, λειψυδρία, έλλειψη τουριστών και μία χιονοθύελλα (!) μέσα στο καλοκαίρι! 
Καθώς το διάβαζα υπήρχαν σημεία που με έκαναν να πω: "Βρήκα για ποιο νησί λέει!", αλλά σε λίγο άλλαζα γνώμη! Κάποιες φορές μου θύμιζε ελληνικό κινηματογράφο, ενώ σε κάποια σημεία μου θύμισε Παπαδιαμάντη ("των τριών γραϊδίων")! Όπως και να το δεις, το ελληνικό χρώμα είναι έντονο, η καλοκαιρινή αύρα σε διαπερνάει, ενώ το τέλος είναι τόσο επίκαιρο, αλλά και τόσο ανθρώπινο, που σε κάνει να προβληματιστείς για την αγάπη, τη σύμπραξη των συμπολιτών, την ανθρώπινη καλοσύνη και τη δύναμη που κρύβουν!
Διασκεδαστικό, με αρκετές αστείες ατάκες και καλή σκιαγράφηση χαρακτήρων, ανάλαφρο, φρέσκο, αισιόδοξο, ό,τι πρέπει για συντροφιά στις διακοπές!

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα του βιβλίου:

"Ήταν φύσει αναποφάσιστος και ταυτόχρονα άτυχος άνθρωπος, ο χειρότερος συνδυασμός για όποιον έχει όνειρα"

"Αυτός ο τόπος διαθέτει μόνο δύο πράγματα σε αφθονία. Ξερά κοτρόνια και ξερά κεφάλια"

"Μερικές φορές, πλειοψηφία σημαίνει απλώς ότι όλοι οι ηλίθιοι είναι μαζεμένοι από την ίδια πλευρά"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου