Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023

Ο ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ ΦΑΛΛΜΕΡΑΫΕΡ (Joseph Roth)

 


Μέσα σε αυτό το μικρό βιβλιαράκι των 46 σελίδων ξεδιπλώνεται μια ιστορία αγάπης με άδοξο τέλος, την περίοδο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου! Ο Άνταμ Φαλλμεράυερ, σταθμάρχης στη γραμμή Βιέννης-Τεργέστης ζει μια ήρεμη και πληκτική ζωή, παντρεμένος, "σε μια εποχή που οι γάμοι γίνονταν από λογική και συμφέρον", με μια γυναίκα "που είχε το χάρισμα να μετατρέπει ακόμα και τις έγνοιες σε καθήκοντα και να βρίσκει ικανοποίηση ακόμα και στα βάσανα" και με δύο κοριτσάκια δίδυμα που "ο ερχομός τους του φάνηκε δυσάρεστη έκπληξη, για να μην πούμε αδικαιολόγητη κακία από τη μεριά του Υψίστου". Η ζωή του που θυμίζει ήρεμη λίμνη θα αλλάξει όταν ύστερα από τη σύγκρουση δύο τραίνων, εντελώς αναπάντεχα, "θα ακούσει την αλλόκοτη φωνή της μοίρας" και θα γνωρίσει τη Ρωσίδα κόμησσα Βαλέβσκα, το "βότσαλο που θα ταράξει τα λιμνάζοντα  νερά" της ζωής του και θα αποτελέσει την αιτία της σύγκρουσης της λογικής με το συναίσθημα από όπου το συναίσθημα θα υπερισχύσει!
Ο συγγραφέας κάνει μια "βουτιά" στον ανθρώπινο ψυχισμό και μας παρουσιάζει την αδυναμία του ήρωα να ελέγξει τις πράξεις του, αλλά και την πίστη του ότι ο πόλεμος δεν είναι η κόλαση που θεωρούν οι υπόλοιποι, αλλά η ευκαιρία να βρεθεί κοντά με την αγαπημένη του! Αντίθετα, "τίποτα δεν τον φοβίζει περισσότερο από μια αναπάντεχη ειρήνη". Γρήγορα, όμως, θα συνειδητοποιήσει ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και ότι όλα είναι ρευστά! 
Η κλιμάκωση του έρωτα γίνεται με έναν μαγευτικό τρόπο, οι περιγραφές αποδίδονται με ποιητικό τρόπο ("οι στάλες σφυροκοπούσαν το γυάλινο υπόστεγο της αποβάθρας και ήταν σαν αδιάκοπη, φιλική κουβεντούλα μεταξύ Φύσης και Τεχνολογίας") και το τέλος είναι τόσο απρόσμενο, αλλά και μεστό συναισθήματος, αν και εξαιρετικά σύντομο και λιτό! Υπέροχο, πραγματικά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου