Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΑΥΤΟΥ ΨΥΧΗΣ του Ισίδωρου Ζουργού

 


Με αυτό το καταπληκτικό βιβλίο έκανα το αναγνωστικό μου ποδαρικό για το 2024! Πρόκειται για τη χρονογραφία ένος αντιγραφέα την εποχή της δυναστείας των Κομνηνών στο Βυζάντιο, την οποία γράφει ο ίδιος σε μεγάλη ηλικία ζώντας απομονωμένος σε μία παραθαλάσσια περιοχή της αυτοκρατορίας. Το βιβλίο με γοήτευσε, κι αυτό γιατί:
1) Η Ιστορία συναντά τη μυθοπλασία με έναν τρόπο που οδηγεί σε ένα συγκλονιστικό αποτέλεσμα! Ένας μεγάλος αριθμός ιστορικών προσώπων παρελαύνουν στις σελίδες του (Κομνηνοί, Μιχαήλ Ψελλός, Θεόδωρος Στουδίτης, Ευστάθιος Θεσσαλονίκης, Χριστόφορος Μυτιληναίος, Ουρβανός Β΄ κ.α.), ενώ γίνονται αρκετές αναφορές σε ιστορικά γεγονότα και γνωστά χειρόγραφα της εποχής. Ο συγγραφέας, όμως, εστιάζει, κυρίως, στην καθημερινότητα των απλών ανθρώπων της εποχής του 11ου και 12ου αι. παρουσιάζοντας τη ζωή τους με όλες τις δυσκολίες της, τους προβληματισμούς τους, τις φιλοδοξίες τους! 
2) Ο συγγραφέας έχει κάνει σπουδαία μελέτη για να παρουσιάσει όλα τα παραπάνω! Αξίζει να ρίξει κανείς μια ματιά στις τελευταίες σελίδες με τον κατάλογο των πηγών που χρησιμοποίησε για να καταλάβει τη σοβαρότητα του εγχειρήματος!
3) Ο κεντρικός ήρωας, ο Σταυράκιος Κλαδάς, σε κερδίζει από τις πρώτες σελίδες! Είναι ένας πλάνητας ήρωας, ταπεινός, δοτικός, εργατικός, που αμφιβάλλει, αισθάνεται έντονη την επιθυμία για ζωή, τον χαρακτηρίζει η αισιοδοξία και ως ένας άλλος "Ματίας Αλμοσίνο" ακολουθεί τις επιταγές της ψυχής του στον δρόμο για την αυτογνωσία! 
4) Εκτός από τον βασικό ήρωα, όμως, και όλοι οι υπόλοιποι χαρακτήρες είναι καλοδουλεμένοι και ο καθένας έχει να προσφέρει το δικό του "λιθαράκι" στην εξέλιξη της πλοκής!
5) Εκτός από τη ζωή και τις περιπέτειες του Σταυράκιου Κλαδά ο συγγραφέας θίγει και άλλα θέματα στο ιστορικό αυτό μυθιστόρημα, όπως το θέμα της προσφυγιάς, τη θέση της γυναίκας της εποχής, θέματα θρησκευτικών επιλογών, την έννοια του φθαρτού και του άφθαρτου, την απώλεια, τη σπουδαιότητα της γραφής, τη μνήμη!
6) Αγαπώ τον Ζουργό για την αφηγηματική του δεινότητα, για τις γνώσεις του, για την προσοχή του στη λεπτομέρεια, για τους ζωντανούς διαλόγους, τις γλαφυρές του περιγραφές, αλλά πάνω από όλα για την υπέροχη γλώσσα του! 
7) Πολύ πετυχημένος είναι και ο συνδυασμός της πρωτοπρόσωπης αφήγησης από τον κεντρικό ήρωα με την τριτοπρόσωπη αφήγηση ενός παντογνώστη αφηγητή!

Εξαιρετικό βιβλίο από έναν εξαιρετικό συγγραφέα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου