Σάββατο 6 Απριλίου 2024

ΔΙΚΙΑ ΣΟΥ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ της Κλαούδια Πινιέιρο

 


Η Ινές Περέιρα, ο σύζυγός της Ερνέστο και η έφηβη κόρη τους Λάουρα είναι οι βασικοί ήρωες σε αυτό το οικογενειακό δράμα ή ψυχολογικό θρίλερ που διαβάζεται απνευστί και μέσα σε λίγες σελίδες παρουσιάζει την κρίση που χαρακτηρίζει τις σύγχρονες ανθρώπινες σχέσεις και ιδιαίτερα τον θεσμό της οικογένειας! 
Όταν η Ινές, μια γυναίκα της μεγαλοαστικής τάξης της Αργεντινής, ανακαλύπτει την απιστία του συζύγου της, αρχίζει έναν αγώνα δρόμου για να σώσει αυτόν τον γάμο, ο οποίος στα δικά της μάτια θεωρείται ιδανικός, εθελοτυφλώντας απέναντι στα διάφορα προβλήματα που έχουν αρχίσει να εμφανίζονται. όπως την απουσία του έρωτα, τα συνεχή ψέματα, την έλλειψη τρυφερότητας! Προσπαθεί, λοιπόν, να δικαιολογήσει κάθε ατόπημα του Ερνέστο, σοβαρό ή μη! 
Γυναίκες τέτοιου είδους μπορείς να συναντήσεις σε οποιαδήποτε χώρα, σε οποιαδήποτε κοινωνική τάξη, οποιαδήποτε εποχή, και οι ενέργειές τους αποσκοπούν στην αναζήτηση κοινωνικής αποδοχής και στην προβολή της προς τα έξω καλής, αν και επίπλαστης, εικόνας τους! Πρόκειται για γυναίκες που συντηρούν τα λανθασμένα πατριαρχικά οικογενειακά πρότυπα και πιστεύουν ότι η ατομική τους καταξίωση έρχεται μέσα από τη σχέση τους με τον σύζυγό τους, τον οποίο έχουν τοποθετήσει πάνω απ' όλα, ακόμα και από το ίδιο τους το παιδί, όπως συμβαίνει και με την ηρωίδα του βιβλίου, η οποία έχει "ξεχάσει" ότι έχει μία δεκαεπτάχρονη κόρη που ζει στο περιθώριο και η οποία διαχειρίζεται μόνη της τις δύσκολες και πρωτόγνωρες γι' αυτήν καταστάσεις που έχει να αντιμετωπίσει! 
Είναι μαγικός ο τρόπος γραφής της Πινιέιρο, η οποία με ειρωνεία και αρκετό σαρκασμό παρουσιάζει τους ήρωες του βιβλίου, που αν και φαίνονται αντιπαθητικοί στα μάτια του αναγνώστη, ασκούν, συγχρόνως, και μια γοητεία και σε κάνουν να διαβάζεις τη μία σελίδα μετά την άλλη, χωρίς να μπορείς να σταματήσεις! Εξαιρετική και η αφηγηματική ποικιλία που χαρακτηρίζει το κείμενο, καθώς την πολυπρόσωπη αφήγηση διακόπτουν ρεαλιστικοί διάλογοι που αφορούν την κόρη, αποσπάσματα από αστυνομικές εκθέσεις, καθώς και αποσπάσματα από άρθρα εφημερίδων και περιοδικών! Πολλές, επίσης, μικρές ανατροπές καθιστούν το κείμενο πιο ενδιαφέρον και οδηγούν στην τελική κορύφωση!
Σίγουρα θα διαβάσω και ό,τι άλλο δικό της κυκλοφορεί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου