Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΜΕΣΣΙΑ του Ηλία Μωραΐτη

 


Είχα διαβάσει πριν από αρκετό καιρό τον ΣΚΑΚΙΣΤΗ του ίδιου συγγραφέα και τρελάθηκα! Το θεώρησα ένα από τα καλύτερα ελληνικά αστυνομικά βιβλία που έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Λάτρεψα τον Ηλία Μωραΐτη και αποφάσισα να διαβάσω και το τελευταίο βιβλίο του, ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΜΕΣΣΙΑ! Δεν το μετάνιωσα ποτέ! Πόσο διαφορετικό, αλλά και πόσο γοητεύει τον αναγνώστη και τον απορροφά με το ιδιαίτερο θέμα του! 
Κάποιος ζωγράφος με βαριά ψυχική νόσο προσπαθεί μέσα στα σκοτάδια του μυαλού του να ανακαλύψει αν είναι θύμα των περιστάσεων ή θύτης τριών γυναικών, ή μήπως τεσσάρων; Μπερδεύεται και ο αναγνώστης και μέχρι το τέλος δεν μπορεί να ξεχωρίσει τι είναι αλήθεια και τι ψέμα, αφού η αφήγηση γίνεται από τον ίδιο τον ήρωα! Μεγαλύτερη σύγχυση προκαλεί και η παρουσία κάποιων περίεργων προσώπων με σκοτεινά κίνητρα που κινούνται γύρω από τον βασικό ήρωα και επηρεάζουν τη σκέψη του και τη συμπεριφορά του! 
Όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για ένα ψυχολογικό θρίλερ με φιλοσοφικό υπόβαθρο, που διαδραματίζεται στα Ιωάννινα, την Αθήνα, τη Ρώμη και τη μακρινή Ουρουγουάη (!) και προκαλεί στον αναγνώστη, εκτός, βέβαια, από την αναμενόμενη αγωνία, και αρκετό προβληματισμό σχετικά με την αναζήτηση του Θείου, με την ύπαρξη της πραγματικής αγάπης, ως πού μπορεί να φτάσει αυτή και κατά πόσο μπορεί να παίξει λυτρωτικό ρόλο στη ζωή κάποιου ή ακόμα και με τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Τέχνη στη ζωή κάποιων ατόμων! Ο συγγραφέας, λοιπόν, δε μένει στην αστυνομική πλευρά της υπόθεσης, αλλά παρουσιάζει με εξαιρετικό τρόπο το ψυχογράφημα του βασικού ήρωα "μπαίνοντας" στο διαταραγμένο μυαλό του και αναλύοντας τις σκέψεις του και τα συναισθήματά του! Και όλα αυτά μέσω μιας πρωτοπρόσωπης αφήγησης, μιας καλοδουλεμένης πλοκής, ενός συναισθηματικά φορτισμένου λόγου και ενός χωρισμού του βιβλίου σε 4 μέρη και σε μικρά κεφάλαια που το καθιστούν ευανάγνωστο! 
Μια μικρή ενστασούλα, μόνο, έχω ως προς το τέλος της ιστορίας! Ήθελα αυτό το λίγο παραπάνω! Μου φάνηκε ότι τελείωσε λίγο απότομα! Και κάτι ακόμα! Ίσως θα έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην επιμέλεια! Ανακάλυψα αρκετές παραλείψεις λέξεων και κάποιων γραμμάτων! 
Όπως και να έχει, όμως, το βιβλίο είναι πολύ καλό, ιδωμένο από μια διαφορετική οπτική! Το προτείνω και περιμένω το επόμενο βιβλίο του συγγραφέα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου