Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

ΑΠΟ ΗΛΙΟ ΣΕ ΗΛΙΟ (ΔΙΛΟΓΙΑ) της Μαίρης Κόντζογλου

 


Συναρπαστικό ιστορικό μυθιστόρημα, ένα εξαιρετικό βιβλίο, όπως όλα, εξάλλου, της Κόντζογλου! Αυτή τη φορά μας ταξιδεύει στη Σέριφο μιας άλλης εποχής, τέλη 19ου και αρχές 20ου αι., τότε που ο τουρισμός ήταν άγνωστη λέξη για τους κατοίκους, οι οποίοι προσπαθούσαν να ζήσουν δουλεύοντας στα μεταλλωρυχεία του νησιού κάτω από απάνθρωπες συνθήκες! Μέσα σε αυτή τη σκληρή πραγματικότητα γεννιούνται έρωτες, αλλά και οι πρώτοι αγώνες των ντόπιων για ισότητα, δικαιοσύνη και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας! Η συγγραφέας επικεντρώνεται στον ματωμένο εργατικό αγώνα των μεταλλωρύχων του νησιού το 1916, αλλά και τον υποβαθμισμένο ρόλο της γυναίκας την εποχή εκείνη!
Η ιστορία συνδυάζεται με περίτεχνο τρόπο με τη μυθοπλασία, μυθολογικοί ήρωες παρουσιάζονται παράλληλα με τους ήρωες του βιβλίου και το προσωπικό μπλέκεται αρμονικά με το γενικό!
Η αναπαράσταση της εποχής είναι πιστή, η πλοκή καλοδουλεμένη, οι χαρακτήρες οικείοι, οι περιγραφές καθηλωτικές! 
Τίποτα δεν είναι περιττό, καθώς ακόμα και οι ήρωες που κάνουν ένα μικρό πέρασμα στην ιστορία παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξή της! 
Ο αναγνώστης γοητεύεται από την παραστατική γραφή, την ντοπιολαλιά της Σερίφου, τις λυρικές εικόνες που εναλλάσσονται με τις ρεαλιστικές, ενώ συγχρόνως ενημερώνεται, προβληματίζεται και ευαισθητοποιείται! 
Χαρακτηριστικά είναι τα σημεία όπου η συγγραφέας παρεμβαίνει διακριτικά με τα δικά της σχόλια και περνάει τα μηνύματά της! 
Τα δύο βιβλία διαβάζονται απνευστί παρά τον όγκο τους και στο τέλος μένει μια γλυκιά απόλαυση συνδυασμένη με τη γνώση ιστορικών στοιχείων που, ίσως, οι περισσότεροι αγνοούσαν!

Υ.Γ. Μόνο, ίσως, αρνητικό σημείο είναι η κακή επιμέλεια του βιβλίου, καθώς επεσήμανα αρκετά ορθογραφικά και συντακτικά λάθη! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου