Σάββατο 2 Απριλίου 2022

ΤΟ ΕΙΚΟΣΙΤΕΤΡΑΩΡΟ ΕΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ (Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος)

 


Ποιος είναι ο ιδανικός αναγνώστης; Ποιοι αποτελούν τους χώρους ανάγνωσης; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του βιβλιόφιλου; Γιατί διαβάζουμε; Τι διαβάζουν οι αγαπημένοι μας συγγραφείς; Γιατί δεν πρέπει να δανείζουμε βιβλία; Ποιες είναι οι συνηθισμένες ερωτήσεις που γίνονται στους βιβλιόφιλους; Ποιοι χαρακτηρίζονται ως κλασικοί συγγραφείς; Ποιο είναι το ιδανικό βιβλιοπωλείο; Ποια είναι τα βιβλία που μας συντροφεύουν στα ταξίδια μας; Πώς ταξινομούμε τα βιβλία στις βιβλιοθήκες μας; Σε αυτές και άλλες ερωτήσεις θα βρούμε απάντηση στο βιβλίο αυτό του Χαράλαμπου Γιαννακόπουλου.

Πρόκειται για ένα βιβλίο ευχάριστο, έξυπνο, με αρκετά στοιχεία χιούμορ, που διαβάζεται σε ένα απόγευμα! Είναι ένα βιβλίο για βιβλία! Σε πολλά σημεία ταυτίστηκα με τον συγγραφέα, συμφώνησα μαζί του και σκέφτηκα: "Αυτό ισχύει και για μένα!" ή "Αυτό το κάνω κι εγώ!".

Το μολύβι δεν το άφησα από το χέρι μου! Υπογράμμιζα συνέχεια και κρατούσα σημειώσεις στο περιθώριο. Εξάλλου, είναι ένα βιβλίο στο οποίο θα βρεις ονόματα άλλων συγγραφέων και τίτλους άλλων βιβλίων, που ίσως  αποτελέσουν μελλοντικά σου αναγνώσματα...

Αξίζει να υπάρχει στη βιβλιοθήκη κάθε βιβλιόφιλου και, γιατί όχι,  και σε άλλα περίοπτα σημεία του σπιτιού, γιατί διαβάζεται και ξαναδιαβάζεται και ξαναδιαβάζεται...(Το έχω διαβάσει ήδη τρεις φορές).

Στο τέλος υπάρχει και ερωτηματολόγιο αναγνωστικής συμπεριφοράς για να ανακαλύψει ο κάθε αναγνώστης σε ποια κατηγορία ανήκει, αυτή του "βιβλιόφιλου", του "βιβλιοφάγου" ή του "βιβλιομανούς"; Νομίζω ότι είναι περιττό να σας πω, εγώ σε ποια κατηγορία ανήκω...


Φράσεις του βιβλίου που ξεχώρισα:

"Μόνο οι ανόητοι δανείζουν βιβλία".

"Όταν η ανάγνωση του βιβλίου γίνεται σε δημόσιο χώρο, πλουτίζεται ο κόσμος του από τους ήχους της πραγματικότητας".

"Διαβάζουμε για την απόλαυση της ανάγνωσης, για τις αναλογίες που ανακαλύπτουμε μέσα μας, για τη μαγεία της φράσης και το βάθος του στοχασμού".

"Όλα τα βιβλία δεν είναι για όλες τις ώρες". 

  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου