Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΜΕ ΚΛΕΙΔΙ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης)

 



Εάν σας αρέσουν τα παλιά κλασικά αστυνομικά μυθιστορήματα, εάν σας γοητεύουν οι ιστορίες με χαρισματικούς αστυνόμους τύπου Πουαρό, εάν λατρεύετε τα βιβλία με ιστορίες "κλειστού δωματίου", στη συγκεκριμένη περίπτωση νησιού αποκλεισμένου λόγω κακοκαιρίας, και αν προτιμάτε τα παιχνίδια γάτας - ποντικιού ανάμεσα στους θύτες και τα θύματα, τότε αυτό το βιβλίο είναι ό,τι πρέπει για σας!
Ο αστυνόμος Χριστόφορος Μάρκου, που βρίσκεται τυχαία στη Νήσο (ένα νησί κάπου στο Αιγαίο) για καλοκαιρινές διακοπές, αναλαμβάνει να διαλευκάνει τον φόνο μιας δημοσιογράφου.
Κοσμοπολίτικο μυθιστόρημα, καθώς οι περισσότεροι ήρωες προέρχονται από ξένες χώρες, με πολλούς υπόπτους και πολλά μυστικά, με ρεαλιστικούς διαλόγους, με μπόλικο άρωμα Ελλάδας και με λιτή, δροσερή γραφή! Οι αποκαλύψεις γίνονται σταδιακά, ενώ το παρελθόν έρχεται να φωτίσει το παρόν και το αντίστροφο! 
Αν και πρόκειται για πολυπρόσωπο μυθιστόρημα, δεν μπερδεύεται ο αναγνώστης, ενώ, αν και δεν έχει ιδιαίτερη δράση και ανατροπές, διαβάζεται ευχάριστα και γρήγορα, καθώς ο συγγραφέας καταφέρνει με αριστοτεχνικό τρόπο να διεισδύσει στην ψυχολογία των ηρώων! Το καθιστούν, επίσης, απολαυστικό και ευκολοδιάβαστο και τα μικρά κεφάλαια στα οποία είναι χωρισμένο!
Εξαιρετικό εξώφυλλο με το κλειδί να έχει κυριολεκτική και μεταφορική σημασία!

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα του βιβλίου:

" Όποιος δεν έχει μάθει να ζει με τα μυστικά του, ψάχνει κάποιον για να τα μοιραστεί, να αλαφρύνει το βάρος τους, να φωτίσει το σκοτάδι τους."

"Roman ά clef είναι ένα μυθιστόρημα που παραπέμπει ευθέως σε πραγματικά γεγονότα και πρόσωπα, καλυμμένα από ένα λεπτό πέπλο μυθοπλασίας."

" Όταν έχεις λεφτά, σε λένε εκκεντρικό. Όταν είσαι φτωχός και κάνεις τα ίδια, είσαι απλώς τρελός."


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου