Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022

ΟΛΙΚΗ ΕΚΛΕΙΨΗ ΚΑΡΔΙΑΣ (Μαρία Παναγοπούλου)

 


Τις μέρες αυτές που βρίσκομαι σε καραντίνα λόγω κορωνοϊού, σκέφτηκα, τις ατελείωτες ώρες που περνάω στο κρεβάτι, κάπου ανάμεσα στις κρίσεις βήχα και στις φάσεις που δεν έχω πυρετό, να διαβάσω κάτι ανάλαφρο, εύπεπτο, ευκολοδιάβαστο! Άφησα, λοιπόν, στην άκρη τη ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ του Κάφκα για αργότερα, καθώς, καταλαβαίνετε, ότι δεν είναι το βιβλίο που θα απολαύσεις σε μια τέτοια περίπτωση, και βρήκα στη βιβλιοθήκη μου την ΟΛΙΚΗ ΕΚΛΕΙΨΗ ΚΑΡΔΙΑΣ, ένα βιβλίο που παρέμενε στα αδιάβαστα για αρκετό καιρό!

Θυμάμαι ότι το είχα επιλέξει και για το υπέροχο εξώφυλλο με τον ευφυέστατο τίτλο που παραπέμπει στο ομώνυμο παλιό τραγούδι της Bonnie Tyler ("Total eclipse of the heart"), αλλά, κυρίως, για το περιεχόμενο του οπισθόφυλλου, που σε παραπέμπει σε μια ερωτική ιστορία πασπαλισμένη με δόσεις μυστηρίου, η οποία διαδραματίζεται σε μια αγαπημένη δεκαετία, αυτή του '80, στην οποία έζησα κι εγώ και στην οποία θα ήθελα να "ταξιδέψω" για ακόμα μια φορά...

Το βιβλίο αναφέρεται σε μια παρέα φίλων πολύ δεμένων μεταξύ τους και σε μία τοξική ερωτική σχέση μιας κοπέλας από την παρέα, της Αρετής, με κάποιον ο οποίος εξαφανίζεται μυστηριωδώς από το πλοίο που πηγαίνει όλη την παρέα στην Τήνο. Το γεγονός αυτό συνέβη το 1983. Πέντε χρόνια μετά, το 1988, η Αρετή παντρεύεται, μετά από μια σύντομη σχέση, έναν συνάδελφό της, αλλά η μοίρα έχει άλλα σχέδια...

Ενδιαφέρουσα η πλοκή, ρεαλιστικός ο τρόπος αφήγησης, εξαιρετική η σκιαγράφηση χαρακτήρων, συνεχείς ανατροπές από τη μέση του βιβλίου και μετά, σταδιακή κορύφωση της έντασης, αναπάντεχο το τέλος που συνοδεύεται από την πολυπόθητη κάθαρση!  

Η συγγραφέας στέλνει τα δικά της μηνύματα για τις φιλικές και ερωτικές σχέσεις, μιλώντας για τον απόλυτο έρωτα, τη χειραγώγηση, την υποκρισία, την αληθινή φιλία, τα ψέματα, και καταφέρνει με καταπληκτικό τρόπο να αναβιώσει τη δεκαετία του '80, μια εποχή όπου δεν υπήρχαν κινητά και social media, αλλά η φυσική παρουσία ήταν εκείνη που καθόριζε τις ανθρώπινες σχέσεις. 

Η ανάγνωση αυτής της καλογραμμένης κοινωνικής περιπέτειας σου γεννά τόσα συναισθήματα, όπως συγκίνηση, μια πικρή μελαγχολία, θυμό, ενώ θεωρείς ότι κάποιους ήρωες τους έχεις συναντήσει κι εσύ κάποια στιγμή στη ζωή σου. Το σημαντικότερο όμως που νιώθεις είναι μια νοσταλγική διάθεση ... Κόκκινα τηλέφωνα στα περίπτερα, Σικάγο παγωτό στου Παπασπύρου στο Πασαλιμάνι, Άγγελοι του Τσάρλι, κατάργηση πολυτονικού, κατάργηση σχολικής ποδιάς, το σκάνδαλο Κοσκωτά, οι Metallica, Serenade και Αυτοκίνηση, Χάραμα και Παιδιά από την Πάτρα, οι Duran Duran, η όρθια φράντζα στο μαλλί, οι λευκές κάλτσες με το σκαρπίνι, οι βάτες, οι λαμπερές παγέτες, η Σαμάνθα Φοξ, τα ουφάδικα, το Ροντέο στο Καλαμάκι, ταινίες της εποχής, όπως Flashdance, Καμικάζι αγάπη μου, Ιντιάνα Τζόουνς-Οι κυνηγοί της χαμένης κιβωτού, Ρόκυ 3: Ο Θρίαμβος, Ρόδα, Τσάντα και Κοπάνα, Top Gun, Fame: Στον πυρετό της δόξας, Επιστροφή στο μέλλον, Τα Τσακάλια, το περίφημο πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στην πλαζ της Βουλιαγμένης, η μεγάλη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα στο Ολυμπιακό Στάδιο, τα κοριτσίστικα περιοδικά της εποχής Μανίνα, Κατερίνα και Σούπερ Κατερίνα, τα φορητά ραδιοκασετόφωνα, οι Scorpions, τα γουόκμαν, το Bowling Center στον Προφήτη Ηλία, οι ελβιέλες, τα Άρλεκιν, η περμανάντ, οι βιντεοκασέτες, η Αμάντα Λιρ, η τρομοκρατική επίθεση στο κρουαζιερόπλοιο City of Poros, ο θρίαμβος της εθνικής μας ομάδας μπάσκετ, ο Μάικλ Τζάκσον, οι γκέτες, η επιστροφή του Ανδρέα Παπανδρέου από το Χέρφιλντ και το περίφημο νεύμα του στη Δήμητρα Λιάνη, το πρώτο lifestyle περιοδικό ΚΛΙΚ! 

Όλα τα παραπάνω είναι τόσο καλά προσαρμοσμένα στη μυθοπλασία και ειδικότερα στους διαλόγους, ώστε, ακόμα κι αν δεν έζησες αυτή τη δεκαετία, στην κάνει τόσο οικεία και σε οδηγεί σε μια αναγνωστική απόλαυση! Παραβλέπεις τα στοιχεία υπερβολής που συναντάς στις σελίδες του (εξάλλου η δεκαετία του '80 ήταν η δεκαετία της υπερβολής) και δεν το αφήνεις από τα χέρια σου μέχρι να το τελειώσεις!!! 


Χαρακτηριστικά αποσπάσματα του βιβλίου:

" Όταν θα γκρεμιστεί από το συννεφάκι του έρωτα, θα μας χρειαστεί. Κι εμείς θα είμαστε εκεί και θα κάνουμε αυτό που κάνουν οι αληθινές φίλες: με το ένα χέρι θα τη μουντζώσουμε και με το άλλο θα την τραβήξουμε να σηκωθεί..."

"Ο έρωτας δεν έχει το ίδιο χρώμα για όλους. Κάποιοι γουστάρουν το κόκκινο του πάθους, άλλοι τη βρίσκουν με το λευκό του ρομαντισμού, μα είναι κι εκείνοι που τη βρίσκουν με τις σκούρες αποχρώσεις. Όσο πιο μαυρίλα τόσο πιο έρωτας."

" Ξέγνοιαστα χρόνια. Ανέμελα. Ευτυχισμένα. Μόνο που, όταν τα ζεις, δεν το γνωρίζεις και βιάζεσαι να μεγαλώσεις."

"Μεγάλοι αλήτες τα ανεκπλήρωτα όνειρα."

"Ο έρωτας αναζωογονεί, δε μαραζώνει. Δίνει φτερά, δε φυλακίζει."

"Σύμφωνα με μία έρευνα, ο τρόπος που φιλάμε δεν επηρεάζεται σημαντικά από μια απώλεια μνήμης, καθώς το φιλί, πέρα από θέμα τεχνικής και εμπειρίας, παραμένει σε μεγάλο βαθμό έμφυτο χάρισμα."

"Η ομορφιά βρίσκει παντού τρόπο να επιβιώσει."

"Όταν ο έλεγχος γλιστράει από τα χέρια σου και κατρακυλάει στον γκρεμό, μην τρέχεις ξοπίσω του γιατί θα γκρεμιστείς μαζί του. Άσ' τον να χαθεί."

"Το να μην μπορείς να αγαπήσεις είναι η πιο βαριά νόσος. Όλες οι άλλες, αργά ή γρήγορα, θα αντιμετωπιστούν από την ιατρική επιστήμη. Για την αναπηρία της ψυχής δε θα βρεθεί ποτέ ίαση."

"Να έχεις γύρω σου ανθρώπους που θα σε κάνουν να θέλεις να γίνεις καλύτερος για να αξίζεις την αγάπη τους."

"Οι θησαυροί κάποιες φορές βρίσκονται παραπεταμένοι στα πιο αφανή μέρη και μπορεί να παραμένουν εκεί για πάντα, εάν δε βρεθεί κάποιος να αφιερώσει χρόνο και κόπο για να τους ανακαλύψει."

" Καμιά έκλειψη δε διαρκεί για πάντα. Ο ήλιος, η σελήνη, το φως είναι πάντα οι νικητές της αναμέτρησης."


Απολαύστε στα παρακάτω βίντεο κάποια μουσικά κομμάτια της δεκαετίας του '80 για τα οποία γίνεται λόγος μέσα στο βιβλίο:

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου