Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (Νάγια Δαλακούρα)

 


Για τη Νάγια Δαλακούρα άκουγα πολλά καλά λόγια τον τελευταίο καιρό! Αποφάσισα να διαβάσω το πρώτο της βιβλίο και αν έμενα ευχαριστημένη να ακολουθούσαν και τα υπόλοιπα. Τι βιβλίο ήταν αυτό! Μια ερωτική ιστορία διανθισμένη, όμως, με αρκετές ιστορικές και λαογραφικές πληροφορίες και με έντονο το κοινωνικό και δραματικό στοιχείο, που σε ταξιδεύει σε άλλους χρόνους και τόπους!
Αρχές 20ου αι. και η Ρόζα Μπριγκάντε μεταναστεύει από τη Σικελία στην Αργεντινή! Στο λιμάνι του Μπουένος Άιρες γνωρίζει τον Λουίς Γκόμες, μέλος της τοπικής μαφίας, και μεταξύ τους ξεκινάει μια ερωτική περιπέτεια που οδηγεί τον αναγνώστη σε μια μαγευτική περιπλάνηση από το Μπουένος Άιρες στην Αργεντίνικη πάμπα και από εκεί στην Παταγονία, στη Γη του Πυρός!
Καθώς βυθίζεσαι στις σελίδες του βιβλίου, νιώθεις ότι περπατάς κι εσύ στα σοκάκια των κακόφημων συνοικιών, στα ρουθούνια σου έρχονται μυρωδιές από τοπικά εδέσματα, ενώ τα αυτιά σου χαιδεύουν νότες από αργεντίνικα τανγκό! Έρχεσαι αντιμέτωπος με τα φαινόμενα πορνείας του λιμανιού, με τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι μετανάστες, με τοπικούς θρύλους και δεισιδαιμονίες, ενώ έντονη είναι η συναισθηματική σου φόρτιση για την τύχη των ηρώων, οι οποίοι γεμάτοι πάθη και διλήμματα αναζητούν την προσωπική τους ευτυχία!
Η ιδιαίτερη γραφή της συγγραφέως σε κερδίζει από τις πρώτες σελίδες, καθώς με τις γλαφυρές περιγραφές και τα τοπικά ιδιώματα που χρησιμοποιεί σε φέρνει πιο κοντά με τους ολοκληρωμένους χαρακτήρες του βιβλίου, αλλά σε κάνει και καλύτερο γνώστη της κοινωνικοπολιτικής κατάστασης της εποχής! 
Πρόκειται για ένα αναγνωστικό ταξίδι που θα θυμάσαι για καιρό! Εγώ, πάντως, σίγουρα θα αναζητήσω και τα υπόλοιπα βιβλία της!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου