Σάββατο 13 Απριλίου 2024

Η ΑΓΚΑΘΑ ΣΤΟ ΟΡΙΑΝ ΕΞΠΡΕΣ της Lindsay Jayne Asheford

 


Δε γίνεται να μείνεις αδιάφορη απέναντι σε ένα βιβλίο που έχει στον τίτλο του από τη μια το όνομα της αγαπημένης συγγραφέως έργων μυστηρίου και από την άλλη το όνομα του πιο δημοφιλούς διηπειρωτικού τρένου όλων των εποχών! Περιμένεις μυστήρια και μαγευτικά ταξίδια! Τα συναντάς αυτά, αλλά και κάτι παραπάνω! Πρόκειται για το ταξίδι που έκανε η Αγκάθα Κρίστι με το Όριαν Εξπρές στη Βαγδάτη για να ξεπεράσει το διαζύγιό της! Συνταξιδιώτισσές της είναι η Κάθριν και η Νάνσι, δύο γυναίκες που προσπαθούν να ξεφύγουν κι αυτές από τα δικά τους προβλήματα κουβαλώντας η καθεμία τα δικά της μυστικά, τις ενοχές και τα πάθη της! Οι τρεις ηρωίδες θα συνδεθούν με δεσμούς φιλίας  και θα αρχίσουν σταδιακά οι εξομολογήσεις με αποτέλεσμα να μην είναι τίποτα ίδιο μετά από αυτό το ταξίδι! Υπάρχει, λοιπόν, το μυστήριο, αν και σε μικρές δόσεις, σε αυτό το μυθιστόρημα που θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε κοινωνικό με μικρά στοιχεία ρομαντισμού, αλλά, κάλλιστα, θα μπορούσαμε να το εντάξουμε και στην κατηγορία των ταξιδιωτικών! 
Πόσο όμορφα νιώθεις διαβάζοντας στις σελίδες του τις υπέροχες περιγραφές των πόλεων-σταθμών του θρυλικού τρένου (Παρίσι-Λωζάνη-Μιλάνο-Βενετία- Τεργέστη-Ζάγκρεμπ-Σόφια-Σιμεόνοβγκραντ-Λιούμπιμετς-Κωνσταντινούπολη), αλλά και με πόσο μαγευτικό τρόπο αποδίδονται τα τοπία της εξωτικής Μέσης Ανατολής! Πολύ κατατοπιστικοί ως προς αυτό είναι και οι τίτλοι των κεφαλαίων με τους σταθμούς του τρένου και τα ονόματα των περιοχών της Μέσης Ανατολής στα οποία εξελίσσεται η δράση! 
Πολλές είναι και οι πληροφορίες που αντλεί ο αναγνώστης για το εσωτερικό του τρένου, την αρχαία Ιστορία της Βαγδάτης, τις φυλές της ερήμου και τις συνήθειές τους, αλλά και για την προσωπικότητα της Κρίστι, καθώς στο βιβλίο συνυπάρχουν με αρμονικό τρόπο η μυθοπλασία με πραγματικά στοιχεία, υπαρκτά πρόσωπα και γεγονότα που αφορούν τη ζωή της! 
Η πλοκή ρέει ευχάριστα και γρήγορα, οι περιγραφές είναι μαγικές, τα συναισθήματα που κατακλύζουν τον αναγνώστη αρκετά, ενώ η αναφορά σε διάφορα βιβλία της Αγκάθα Κρίστι που γίνεται στο βιβλίο το καθιστά πιο ενδιαφέρον! 
Ένα βιβλίο ατμοσφαιρικό, γεμάτο εικόνες, μυρωδιές και γεύσεις που σε χαλαρώνει και σου αφήνει μια γλυκιά γεύση!

Χαρακτηριστικό απόσπασμα του βιβλίου:

"Το τρένο, όπως και η ίδια η ζωή, πρέπει να συνεχίσει τη διαδρομή του μέχρι να φτάσει στον προορισμό του. Πιθανόν να μη σου αρέσουν πάντα αυτά που βλέπεις από το παράθυρο, αλλά, αν κατεβάσεις την περσίδα, θα χάσεις και την ομορφιά εκτός από την ασχήμια"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου